algo de nubes
  • Màx: 10.46°
  • Mín: 7.47°
11°

El PP dóna suport a Matas perquè negociï amb l'esquerra el fre a l'urbanisme

Verger considera que «el millor camí es aprovar aviat les directrius del territori»

93146
Font, Verger, Matas i Juaneda presidiren la trobada popular. | T. Ayuga.

Jaume Matas aconseguí ahir de la direcció del PP el suport per poder negociar amb els socialistes el pacte urbanístic. «El president podrà posar tots els problemes sobre la taula de negociació, però pensam que el millor és aprovar el més aviat possible les directrius d'ordenació del territori», destacà el president del partit, Joan Verger, per a qui també «s'han de respectar els drets adquirits de les persones».

Malgrat aquesta carta blanca formal de les declaracions de Verger, després de l'encontre quedaren paleses les reticències que l'Executiva del PP té cap aquesta difícil qüestió. Així, es mostrà convençut que «aquesta terra necessita arribar a un consens sobre els límits urbanístics i el sostre poblacional. Pens que la majoria dels ciutadans confien en un acord que dissenyi les Balears del futur».

Així, Verger indicà que «no hem parlat per res de moratòria urbanística ni tampoc de mesures cautelars per aturar urbanitzacions. Entenem que aquesta no és la manera de fer les coses, encara que som conscients que el president és lliure per establir les negociacions que vulgui amb el principal partit de l'oposició».

Tot i que el PP dóna suport a les «mesures» que pugui prendre Matas, Verger insistí que «la solució final passa per aprovar les directrius i els plans territorials en el Parlament. Aquest serà l'entorn que determinarà el definitiu marc urbanístic».

Això implica que al PP li agradaria que les negociacions amb el PSIB fossin més de caire general i no centades en urbanitzacions concretes. Però aquesta solució sembla en de moment molt difícil per a Matas.

El que ja està aprovat

El problema que pateix l'Arxipèlag en aquests moments no són les planificacions sinó els trenta plans parcials aprovats que poden donar pas a noves urbanitzacions, fins i tot a curt termini.

Per Verger «trobar una sortida a aquests projectes que ja compten amb autoritzacions passa per les negociacions que els diferents ajuntaments puguin fer amb els promotors i constructors. L'experiència ens ensenya que es podrien arribar a pactes molt beneficiosos per a tothom, com la reducció de places. En qualsevol cas, ha de quedar clar que el Partit Popular no lesionarà drets adquirits de persones o empreses».

Respecte al fet que fa dues setmanes que només es parla de pacte urbanístic sense que s'albiri i que això podria propiciar la proliferació de la construcció, Verger indicà que «no és tan senzill posar-se a construir. És qüestió de temps. El que hem de fer és aprovar les noves normes, amb suport o no de l'esquerra, i no pensar que es facin ara mateix més o menys cases, ja que no hi haurà acceleració dels projectes».

A la reunió, hi era present la plana major popular, començant per Jaume Matas i seguint per Jaume Font, Gabriel Cañellas i batles tan importants com el de Llucmajor, Gaspar Oliver, i el d'Inca, Pere Rotger.

Grosske

Per la seva banda, el coordinador general d'Esquerra Unida, Eberhard Grosske, indicà que «volem decisions serioses per frenar l'urbaninsme. La situació actual no es pot perllongar més temps, i el que ens faria més mal és que el Govern i el PSIB arribassin a acords per aturar tres o quatre urbanitzacions per salvar la cara, i que això servís d'excusa per construir a altres llocs».

Grosske es mostrà convençut que a Mallorca s'ha d'anar cap a una moratòria urbanística i que s'han de prendre «totes les mesures que siguin necessàries per frenar l'actual situació».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.