algo de nubes
  • Màx: 19.01°
  • Mín: 9.02°
17°

La UIB plantejarà un pla formatiu de xoc per combatre el conflicte de Son Dureta

El rector es reunirà amb l'Insalud per millorar les opcions dels professionals balears

El rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, es va sumar ahir a la sorpresa i la insatisfacció davant la conflictiva situació laboral de Son Dureta. L'hospital no ha contractat cap infermer diplomat a la UIB des de fa dos anys, principalment perquè els mèrits curriculars dels professionals peninsulars són superiors. Un desequilibri causat pel bagatge de formació de postgrau. El rector va anunciar que, assumint el paper acadèmic que li pertoca, la Universitat plantejarà, tant al Govern com a l'Insalud, l'elaboració d'un programa formatiu de xoc, per tal de posar remei a aquest problema.
Aquesta iniciativa implicaria la creació de nous cursos formatius destinats als estudiants que hagin acabat els estudis, així com màsters o altres ofertes de formació complementària.
Però això no basta. El rector va assenyalar que havia rebut amb sorpresa la notícia, perquè «la Direcció General de l'Insalud ens havia dit que aquest problema ja estava solucionat». Davant d'això, i prèvia reunió amb els responsables dels estudis d'Infermeria de la UIB, Huguet anuncià que duria a terme accions davant l'Insalud i la Gerència de Son Dureta per esbrinar les raons que provoquen aquesta situació.
D'altra banda, el director provincial de l'Insalud, Javier Rodrigo de Santos, va manifestar que «l'Insalud balear estaria encantat de contractar treballadors locals, però per llei tot procés selectiu està subjecte als principis d'igualtat, mèrit i capacitat, que impedeixen prioritzar ningú». Si per motius d'origen geogràfic, precisà Rodrigo de Santos, es contractàs una persona abans que a una altra, «la contractació seria impugnada d'immediat en funció dels tres principis constitucionals, i s'anul·laria».
Per deixar constància de la bona voluntat de l'Insalud, o com a mínim de l'absència de premeditació en la no contractació de personal balear, el director provincial va explicar que la comissió de valoració encarregada d'estudiar les sol·licituds i de fer els barems dels mèrits curriculars, està formada per professionals de les Illes, que «no tenen cap desig ni interès especial a discriminar els treballadors de les Illes».
En qualsevol cas, no sembla que això tranquil·litzi el rector de la UIB, qui va declarar que «en la mesura de les nostres possibilitats, intentarem que es modifiquin els barems que provoquen aquesta situació, i que són el producte d'un acord signat per l'Insalud i els sindicats».
Una modificació que no sembla gaire probable, segons les informacions obtingudes del servei de personal de la Delegació Provincial de l'Insalud. Concretament, la cap de Personal, Antònia Pujadas, va explicar que la Comissió de Seguiment de Contractació ja va estudiar la possibilitar de fer alguns canvis, però que varen ser rebutjats perquè no es poden deslligar dels acords de l'Insalud a nivell estatal.
Aquestes modificacions rebutjades feien referència a les dates d'obertura de la bossa de treball, que es tanca abans que no acabi el curs d'Infermeria de la UIB i, per tant, els alumnes diplomats no tenen temps d'entrar-hi Aquesta possibilitat, consistent a perllongar el termini per presentar sol·licituds, va ser desestimada pels motius abans esmentats, ja que a la resta del terrotori Insalud els terminis s'acaben abans.
En qualsevol cas, el que sí fan a Son Dureta, va explicar Pujadas, és acceptar els currículums dels estudiants de la Universitat de les Illes, tot i que sigui fora de temps, per possibles contractacions puntuals per cobrir especialitats en casos de necessitat urgent. En aquests casos, el procés selectiu no passa necessàriament per bossa de treball. De totes maneres, enguany tampoc no es va contractar cap infermer illenc en aquestes condicions.
Huguet es va lamentar també del poc pes que el català té en el procès selectiu dels treballadors de la sanitat pública a les Baleares. «Crec que s'ha de tenir més en compte el tema lingüístic», manifestà el rector, que sense voler caure en una defensa del localisme, creu que és necessari ajudar i donar més oportunitats als professionals illencs.

El PSM fa costat  

El PSM, segons va manifestar ahir el secretari general del partit, Pere Sampol, va manifestar ahir que dóna el seu suport a la reivindicació del personal no facultatiu de Son Dureta i que exigeix a la direcció de l'Insalud mesures per evitar la discriminació dels professionals de les Balears. El PSM també preveu demanar al Govern, responsable de les competències d'Educació, que millori la formació del personal sanitari i que n'ampliï l'oferta de cursos per equiparar els professionals de les Illes amb els procedents d'universitats de la Península.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.