algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

Els veïns de Randa denuncien la contaminació de l'aigua del manantial

Els vessaments de les aigües brutes de les cases han fet que l'aigua de la font no serveixi ni per regar

L'Associació de Veïns de Randa (terme municipal d'Algaida) ha denunciat que les aigües subterrànies del manantial del puig de Randa «està tan contaminada que no serveix ni per beure», apunta el president, Pere Verdera.
Ja fa temps que l'aigua del manantial no és bona per beure a causa de les construccions que s'han fet damunt la vena on passa l'aigua i a més s'hi aboquen les aigües brutes de les fosses sèptiques perquè no hi ha depuradora. Verdera explica que «una de les coses que ens ha arreglat l'Ajuntament és que ens ha connectat l'aigua potable del pou d'Algaida i tenim aigua bona, però això no soluciona la contaminació de l'aigua del manantial».

Delicte ecològic

Verdera considera que «deixar contaminar l'aigua del manantial del puig de Randa que era de bona qualitat és per mi un delicte ecològic, ja que aquesta aigua no tornarà a ser bona pus mai més, quan si s'haguessin fet les coses ben fetes, tots els habitants de Randa tindríem una aigua de qualitat superior».
L'Associació ha posat aquest tema en mans de la Conselleria de Sanitat, però segons Pere Verdera, «des de la Conselleria ens han contestat que el problema ve d'enrere, perquè no es varen prendre les mesures que tocaven quan es permeteren una sèrie de construccions. El fet és que les Administracions coneixen el problema, però ningú no vol assumir les culpes i per un i per l'altre, el problema està sense solucionar».
El president de l'Associació ha explicat que durant aquest estiu «se sentia una olor molt forta provinent dels pous i ens vàrem reunir en comissió per tractar aquest tema».
L'aigua del puig de Randa mana per venes subterrànies que passen per les distintes cisternes de les cases. Abans, la gent agafava l'aigua amb poal i aquesta era de molt bona qualitat.
Segons Verdera, «des que es construïren restaurants i hotels a la falda del puig, l'aigua no ha tornat a ser la mateixa i encara que ens abasteixen d'aigua potable, mai no tindrà l'alta qualitat de la que venia del manantial, i a damunt l'hem de pagar. A part, fa sis anys que la Sala ens té promesa la construcció d'una depuradora i encara l'estam esperant».

Manca de consciència

El president de l'Associació de Veïns de Randa, Pere Verdera, ha recriminat que grups ecologistes com el GOB «no s'hagi pronunciat sobre el nostre nucli. Resulta que les construccions ens contaminen l'aigual, s'han fet xalets a la falda del puig amb greus impactes paisatgístics, al santuari de Cura hi ha muntada tota una sèrie d'antenes i radars que també xoca amb aquest bell paratge, però ningú no diu res. Pareix que Randa no interessa la gent i som un llogaret abandonat». Des del GOB han informat que «aquesta associació mai no s'ha posat en contacte amb nosaltres i no ens han fet arribar les seves queixes, si ens haguessin demanat ajuda pot ser hauríem col·laborat».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.