algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

La Sala fa un projecte per poder regar els jardins amb aigua depurada

El batle Barrachina diu que el cost serà mínim, 2 o 3 milions, perquè les obres no són gaire complicades

L'Ajuntament de Son Servera ha encomanat un projecte per poder regar les zones enjardinades de la primera línia de Cala Millor i de Cala Bona, així com els jardins de Son Servera poble.
Segons va declarar el batle de Son Servera, Francesc Barrachina (PP), a Última Hora Ràdio Part Forana, «ja hem sol·licitat pressupost a una empresa per començar a engegar aquest projecte, ja que va ser una de les promeses de la nostra campanya electoral i l'hem de complir».
Segons Barrachina, «aquest projecte no serà molt costós, ja que les obres seran de poca importància. Hem de pensar que la depuradora es troba enmig de Son Servera i Cala Millor i només s'hi hauran d'instal·lar uns 700 metres de canonada, més bombes d'impulsió. Pel que fa a Cala Millor l'aigua depurada cauria per desnivell. És a dir, que amb un pressupost de dos o tres milions de pessetes es pot fer aquest projecte».
Una de les raons que exposa el batle Barrachina per dur a terme aquestes obres és que «s'estan esgotant els aqüífers del nostre municipi i el fet d'instal·lar una màquina dessalinadora pot costar molts de doblers al nostre Ajuntament».
La depuradora de Son Servera només realitza el tractament primari i secundari. L'aigua que surt de la depuradora no és l'òptima per poder regar els jardins, per la qual cosa s'haurà de recórrer a la instal·lació del tractament terciari, però això és bastant costós.
El batle Barrachina ha explicat que «sol·licitarem a la Conselleria de Medi Ambient que ens permeti posar uns filtres a la depuradora per poder utilitzar l'aigua per regar i crec que no ens posarà impediments per dur a terme aquesta instal·lació».
La depuradora de Son Servera produeix per una població de quasi 40.000 habitants durant la temporada turística alta i per a uns 7.000 habitants durant l'hivern.

Milions de litres

Diàriament, la depuradora de Son Servera aboca a la mar uns 600 milions de litres, aquesta quantitat d'aigua es podria aprofitar si es construissin unes bones infraestructures per poder ser reutilitzada.
L'esforç que ha suposat la construcció d'una depuradora ha de servir també perquè l'aigua tractada es pugi reutilitzar per un bé comú, com és el de regar les zones públiques enjardinades sense haver d'utilitzar aigua potable, que de cada vegada va més escassa.
La normativa europea presenta una llei en què obligarà que totes les plantes depuradores contemplin a final del mes de desembre del 1999 el tractament terciari, que permetrà l'eliminació de nitrats i de fosfats produïts per l'urea i els detergents.
Aquests elements són molt difícils d'eliminar amb un tractament secundari i són molt perjudicials per al camp i els cultius. Amb el tractament terciari s'eliminen els elements tòxics i es converteix l'aigua bruta en aigua apta per regar els cultius.

Iniciatives similars

El municipi de Capdepera ja ha iniciat un projecte que consisteix en l'ampliació de la depuradora de Capdepera-Cala Rajada i la instal·lació del tractament terciari. Així mateix, es construiran uns conductes que estan dirigits al camp de Golf de Capdepera i a la comunitat de regants de la zona de na Maians. Aviat tots aquests conductes podran gaudir de l'aigua depurada per regar els cultius i la gespa del camp de Golf, evitant així tudar l'aigua potable que és més necessària per a consum dels habitants i per al benestar sanitari.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.