algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Cort cedeix espai al cementeri musulmà

Els difunts seran enterrats segons els seus costums en un solar de Son Valentí

L'Ajuntament de Palma cedirà mil metres quadrats de l'ampliació del cementeri municipal per a les tombes de musulmans, segons informà ahir el regidor de Governació, Joan Bauzà.
El proper Consell d'Administració de l'Empresa Funerària Municipal (EFM) ha d'aprovar aquesta iniciativa, que considera factible gràcies a aquest creixement del camp sant cap els terrenys de Son Valentí.
Segons ja informava Diari de Balears el mes d'abril, la comunitat musulmana, a través del seu portaveu, anomenat Messinna, va reclamar una necròpolis per als seus fidels.
El col·lectiu, informà ahir Bauzà, és d'unes 5.000 persones a Mallorca. Aquesta xifra inclou no només els creients de nacionalitats estrangeres, sinó també els de procedència estatal. Si ens referim a les persones que han vengut de països oficialment musulmans, i que a més són residents oficials a l'Arxipèlag, en sumam poc més de 3.000, segons el darrer cens del Govern balear. El grup majoritari, de devers 2.400, són marroquins, i altres 600 són originaris d'Algèria i de Senegal. Un nombre menor, devers 200, procedeixen de la resta de països seguidors d'Alà. Sigui com sigui, el col·lectiu manifesta una presència creixent entre nosaltres.

Per llei  

Aquesta circumstància fonamenta que la llei estatal en tant a cementiris exigeixi a Cort emprendre el condicionament de l'espai mortuori. Amb la igualtat com a consigna, les regles determinen que tots els col·lectius han de tenir un tracte igual en rebre els serveis funeraris, sempre que la població sigui prou representativa.
Per tant, el solar s'haurà d'adaptar als usos dels seguidors d'Alcorà, que enterren els seus morts directament en la terra, sense fossa ni caixa.
La llei de l'Estat espanyol prohibeix aquesta pràctica pel perill que representa per la contaminació del subsòl però, seguint l'exemple d'altres indrets, Cort preveu fer una impermeabilització dels terrenys amb formigó, però deixant verges les parts superiors.
Joan Bauzà considerà que aquest és el moment adequat per prendre aquestes mesures, aprofitant l'ampliació de Son Valentí, que afecta un total de 20.000 metres quadrats.
El pressupot del projecte es calcula en 25 milions de pessetes, encara que no serà Cort qui els abonarà. La raó és que l'habilitació de les tombes només es durà a terme a mesura que els interessats sol·licitin un espai, petició que s'acompanyarà d'un pagament previ per al finançament.
El regidor, en principi, descarta que en la zona s'edifiqui una mesquita, ja que n'hi ha dues a Palma. De tota manera, preveu que el recinte compti amb una porta i d'altres infraestructures amb la simobologia pròpia d'aquesta fe.
D'altra banda, Bauzà aprofità per anunciar que l'agència d'assegurances Ocaso ha iniciat les obres per construir 829 nínxols, també en els terrenys de Son Valentí.
Les obres responen a un acord que l'Ajuntament de Palma va adquirir amb l'entitat, però que durant el mandat socialista es va paralitzar. En entrar el PP en el govern municipal el compromís es va restablir amb la previsió de materialitzar-lo quan les condicions ho fessin possible.
Quan Ocaso va saber que es feia l'ampliació del cementiri cap a Son Valentí reclamà els seus drets i li foren concedits.

Ecumènic  

Les religions que cohabiten a Mallorca són diverses, circumstància que com veim no sempre es manifesta amb equitat funerària. De tota manera, mentre els musulmans esperen el seu cementeri, participen en actes celebrats per Tots Sants a Palma. Les darreres cinc ocasions se'ls ha citat a un acte en record dels difunts al costat de representants d'altres religions: anglicans, evangelistes alemanys, luterans de Suècia i de Noruega, evangelistes luterans de Finlàndia, l'Exèrcit de Salvació, budistes i seguidors de la doctrina Baha.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.