nubes dispersas
  • Màx: 19.36°
  • Mín: 12.82°
17°

La trentena edició de la Universitat de Prada tanca un any d'aire renovador

Es destacà la presència de Diari de Balears i la seva tasca de difusió

Un total de 1.702 participants han estat els comptabilitzats aquest any als registres d'assistència de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que ahir tancà les portes després de deu dies d'omplir el Liceu C.Renouvier i la vila de Prada de Conflent.

Miquel Porter, el president de la UCE, va presidir ahir el migdia l'acte de cloenda, en el qual també participaren el conseller de la Presidència, Xavier Trias, el president de L'Institut Joan Lluís Vives, Carles Solà, i el primer responsable de la UCE, Pere Verdaguer.

Miquel Porter es mostrà especialment satisfet en les valoracions d'aquesta trentena edició, i destacà per sobre d'altres aspectes el creixement de joves assistents, un 28'5% del total que han trencat amb la tendent presència de gent de més edat que s'havia produït els darrers anys. Un 56'4% dels participants, entre els 1.053 alumnes, 207 professors, 64 conferenciants, i prop 400 persones d'organització, premsa i espectacles, han estat a la UCE durant els deu dies.

Els percentatges d'assistència segons la procedència mostren un clar predomini de participants del Principat, encara que, com apuntà Porter, són molts els que només hi han estat durant uns dies.

En canvi, els representants de les Illes i el País Valencià, en conjunt un 14% del total, hi han estat tots els dies.

A l'assamblea d'avaluació i valoració d'aquesta UCE *98, van ser diversos els punts sotmesos a crítica. Entre ells, el tarannà conformista que, any rere any, s'intensifica amb la presència de consellers i càrrecs, i amb la tendència a mirar més enrere que no endavant, fa de la UCE un fòrum «cada cop més acrític, més depenent, més únic de pensament i més buit d'ideologia». Tot i així, Porter digué que «La UCE serà conformista el dia que no vingui gent».

Diari de Balears
D'altra banda, també es va treure a debat l'absència de dones als llocs «visibles i prestigiats (conferències, homenatges, equip rector) i el desequilibri territorial que es mostra a cada acte, fet que margina catalans i catalanes del nord, del sud i de les Illes». En aquest sentit, Josep Guia acusà l'absència dels mitjans de comunicació del País Valencià a la UCE, cosa que dificulta notablement la difusió i la propaganda del fòrum. Porter destacà també la presència i el seguiment fet pel Diari de Balears, que ha fet possible que la UCE arribi fins a les Illes.

Entre les propostes presentades pel proper any, destinades a «reviscolar l'esperit de Prada», figuren la representació proporcional de territoris i gèneres, i l'aprovació d'un manifest institucional a cada edició que entronqui amb el paper d'avantguarda ideològica de Prada. Quant al caràcter que donen a la UCE els participants a conferències i taules rodones, Miquel Porter declarà que «mentre jo hi sigui, la UCE sempre estarà polititzada, però mai partidista». Atacat per l'evident absència de representants del Partit Popular, Porter apuntà que aquesta decisió no és potestat seva, però que «si de mi depengués, ja fa temps que hauria convidat al mateix debat a Vidal-Quadras i Anguita».

En canvi, en recordatori de la presència de fa uns anys de Cristòfol Soler,Porter comentà que «el Partit Popular de Mallorca és diferent de la majoria dels PPs de les regions que composen l'Estat Espanyol. Des del punt de vista de la comprensió de la catalanitat, són d'una indubtable bona fe i eficàcia».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.