algo de nubes
  • Màx: 33°
  • Mín: 25°
33°

Les cooperatives agràries criden al consum sostenible i arrelat a la terra

Ahir celebraren un gran tast de broquetes amb productes locals. Reivindicaren no tan sols els sabors de l'Illa, sinó la via “democràtica” cooperativista

118290

Els assistents degustaren els vins dels 29 cellers.

Teresa Ayuga

Les copioses pluges que ahir caigueren sobre Mallorca, per ventura, no agradaren gaire la majoria de ciutadans que pensaven que l'hivern havia quedat enrere. Al món agrari, en canvi, pluges com les d'ahir són tan beneficioses com l'aire per als humans. Per això, ahir era un molt bon dia per als que es dediquen al camp. Desenes d'agricultors es reuniren, precisament, al Tast de productes de cooperatives agroalimentàries, organitzades per l'associació del mateix nom. El punt de trobada fou l'Escola d'Hostaleria de les Illes balears, al campus de la UIB, fins o es desplaçaren els màxims representants del sector.

Abans d'iniciar el tast, la presidenta de l'Associació de cooperatives, Jerònima Bonafè, s'adreçà als assistents. "El cooperativisme ja començà a les Balears cap a l'any 1899". Una data històrica per subratllar que el sistema cooperativista "és la màxima expressió de la participació democràtica i la solidaritat". Jerònima Bonafè també alabà la seva forma d'organització econòmica amb els següents atributs: "Garantim el benestar dels animals, estam arrelats al territori, ajudam al desenvolupament rural i som ecològicament sostenibles".
La mostra gastronòmica tingué el suport de les conselleries tant de Comerç com d'Agricultura i Turisme. Ahir, de fet, hi eren presents Mercè Amer i Joana Barceló. Aquesta darrera volgué donar ànims als cooperativistes: "Cal donar una forta empenta al sector, perquè volem que els turistes vénguin per allò que som i allò que oferim als fogons".

Tant cert és que el públic seguí amb interès els diferents parlaments com que, a la majoria, ja li havia entrat la gola. I eren molts els presents, com ara Josep Oliver, president del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Oli de Mallorca. De fet, l'oli era un dels elements clau en el tast d'ahir. I és que l'oli és un ingredient transversal dins la cuina mallorquina. Ahir, entre les 12 broquetes per tastar, l'oli d'origen qualificat era ben present.
També hi hagué representants del sector vinícola, en concret del celler cooperativista Sa Vinya de Can Servera, presentant el Divins (el qual, certament, ha estat dissenyat amb un etiquetatge de certa sensualitat).
Els cuiners també foren visibles a la mostra, com la infatigable Paquita Tomàs, qui sempre assegura que per continuar als fogons s'han d'aprendre coses noves constantment.

Per representar el món sindical i patronal hi eren Biel Company (portaveu d'Asaja) i Mateu Morro (històric d'Unió de Pagesos). Tots dos intercanviaren impressions amb altres personalitats com la consellera insular de Turisme, Bel Oliver, la directora general de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), Maria Duran, i la rectora de la UIB, Montserrat Casas. Totes elles pogueren degustar broquetes 100% mallorquines com el bunyol farcit de formatge, xopet de crema de carbassa i escuma d'alvocat i blinis amb confitura d'albercoc de Porreres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.