nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.65°

“Volem recuperar la tradició del concurs de llet fresca”

A la finca de ses Veles de Canyamel, Bernadí Martí i els seus pares, amb els propietaris, han començat una etapa d'innovació en la venda de la llet.

Sempre heu estat a ses Veles?
Vaig néixer a sa Sínia Vella de Manacor i ja teníem vaques. Després vaig estudiar de capatàs agrícola a l'Escola de Capacitació Agrària de Bellestar, a l'Alt Urgell.

Des de quan feis feina a la vaqueria?
Des que vaig acabar els estudis a 19 anys. Ara en tenc 36, sempre he estat aquí. Fa 16 o 17 anys que hi faig feina.

Sou casat?
Som casat, però amb la feina. Aquesta tasca és poc compatible amb la vida social.

Com és la vaqueria?
Ara tenim unes 140 vaques de munyir. Comptant vaques seques, braves i vedells, són uns 300 animals. Conream unes 80 quarterades en què feim cereals i farratges per ensitjar i fer bales.

Heu entrat en una nova etapa, quin és l'objectiu?
Respondre a una demanda social de llet fresca. L'objectiu és recuperar la tradició de la lleteria de poble amb l'ús d'envasos reutilitzables. I també volem donar un valor afegit a la llet que ajudi al manteniment de la vaqueria. Ens basam en màquines expenedores de llet que començaren a Itàlia i ja s'han escampat amb èxit a altres llocs com Catalunya i el nord de la Península.

Què representa la introducció d'aquest nou sistema de comercialització?
Primer de tot, la pasteurització de la llet a la mateixa finca. És un sistema senzill, amb una temperatura d'entre 70 i 75 ºC, que fa que la llet aguanti sense haver-la de bullir i que permet conservar-ne completes les propietats nutritives. No ho hem de confondre amb l'esterilització (UHT), que és un procés que permet una durada molt llarga de la llet però que en modifica el gust i el valor nutritiu.

Heu hagut de posar molta maquinària?

Un pasteuritzador amb tots els seus complements, dipòsits d'acer inoxidable i una furgoneta isotèrmica refrigerada.

I on es pot comprar la llet fresca?
Ara ja tenim nou màquines expenedores en funcionament. En tenim 1 a Cala Rajada, 2 a Artà, 2 a Son Servera, 1 a Sant Llorenç, 2 a Manacor i 1 Sineu. Tots, llocs propers a la vaqueria.

Com funcionen aquestes màquines?

Hi vas amb l'envàs o el pots comprar a la mateixa màquina, botelles de plàstic o de vidre, i a un euro el litre te'n pots endur tota la llet que vulguis. Nosaltres renovam la llet de manera contínua. Com que és llet pasteuritzada, no s'ha de bullir i no caduca fins als 7 dies de la pasteurització.

Ha estat ben rebuda, aquesta novetat?
Fa un mes que hem començat i en va augmentant el consum. Trobam molta de gent que hi va cada dia i n'hi ha que travessen tot el poble per anar-hi. S'ha de crear una cultura, o un costum, a partir de la recuperació dels valors de la lleteria tradicional. Tornam a tenir la possibilitat de comprar llet fresca, una cosa que ja s'havia perdut per complet, i s'ha de valorar la qualitat del producte.

Com és la llet de Canyamel?

És una llet natural, no homogeneïtzada, a la qual no se li ha llevat cap dels components. És, a la vegada, llet fresca, produïda a Mallorca, venuda a 30 quilòmetres de distància màxima del lloc on hi ha les vaques que han fet la llet.

Valorau el factor proximitat?
És clar que sí. Estam fent una producció de llet sostenible que estalvia enormes despeses en combustible i en emanacions de CO2. La nostra llet va directament de les vaques al consumidor, no fa camins d'anada i tornada de milers de quilòmetres.

Bernadí, trobau que la feina pagesa té la consideració social que es mereix?

A vegades en tenc dubtes. Hi ha amics de Cala Rajada que em diuen que vivim de les subvencions i jo els dic que, si és així, per què és que no vénen a fer feina a la vaqueria. Pareix que a la gent li costa entendre què és el camp. Un veí protestava perquè teníem vedells a prop de ca seva i em va dir que els hi llevàssim. Li vaig dir que l'alternativa als animals era fer-hi una discoteca, que sobrava superfície per urbanitzar, i va canviar de cantet de cop: "Millor que quedin els vedells", em va dir.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.