algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

“Hem de tenir cura de la terra i donar suport als qui produeixen menjar local”

Elisabet Sahtouris és biòloga i consultora de les Nacions Unides i ara participa en l'organització d'una caminada en defensa de l'agricultura i dels aliments locals.

Quina fou la vostra formació?
Des de la meva infància volia ser biòloga i em vaig convertir en una biòloga evolucionista. Em vaig doctorar al Canadà i vaig fer el postdoctorat a l'American Museum of Natural History. Els meus mestres directes foren James Lovelock i Lynne Margulis, que entenien la terra com un organisme viu.

Quins són els perills, amb vista al futur, de la nostra manera de viure actual?
L'escalfament global és el repte més important. El procés no es pot aturar i ens hem de preparar per a un clima més calent i amb nivells de la mar més alts. Alhora, hem d'enfrontar-nos amb els desastres causats per l'ús dels combustibles fòssils i pel sistema financer, que ens avisen de la necessitat de construir economies autosuficients.

Tenim encara una capacitat de resposta, de desenvolupar alternatives?
Sí, Mallorca era virtualment autosuficient en aliments i energia fa menys de mig segle. Crec que l'autosuficiència es pot recrear i millorar, ateses les noves tècniques de producció d'energia neta i cultiu sa. Un nét meu acaba d'entrar a la Universitat de Berkeley. El llibre escollit pels professors per discutir amb els estudiants acabats d'ingressar és El dilema de l'omnívor, de Michael Pollan, dedicat a la lloança del menjar orgànic local. El seu consell és: "No et fiquis a la boca res que la teva àvia no pogués reconèixer com a menjar!".

Té sentit, en la societat urbana, preservar la producció local d'aliments?
Amb l'adveniment del canvi climàtic, la producció local d'aliments passarà a ser fonamental per a la humanitat, ens agradi o no. Jo som ciutadana grega i quan es entràrem a la UE se'ns va ordenar tallar llimoneres i oliveres per produir a gran escala tomàtigues i cebes. Dos anys després, els grecs menjaven cebes holandeses i els holandesos, cebes gregues, perquè transportar en les dues direccions era més rendible. Això és absurd!

Com veis la posició de Mallorca?
El Mediterrani està situat entre diverses cultures i veig el potencial de Mallorca per convertir-se en un model. Però les terrasses de cultiu han de ser reparades i els pins invasors, eliminats; les terres baixes s'han de protegir de la salinització associada a la pujada del nivell de la mar i l'aigua dolça s'haurà de conservar en cisternes i dipòsits en molta major mesura que avui dia. Mallorca pot perdre part del seu negoci turístic i és essencial crear nous treballs per tenir una economia verda i neta.

Pot tenir sentit conrear la terra en una illa mediterrània, on tot és molt costós i difícil?
La meva infància la vaig passar a la vall del riu Hudson, a l'estat de Nova York. Durant la Gran Depressió les famílies de grangers tenien pocs diners, però menjaven molt bé amb aliments locals intercanviats en una economia de divisió del treball. M'imagín que a Mallorca havia de passar el mateix. Avui dia, hi ha noves tècniques sanes de fer agricultura i noves fonts energètiques, de manera que Mallorca fins i tot podria exportar aliments i energia per obtenir ingressos.

Quin tipus d'acte han preparat per al dia 12? Qui en són els organitzadors i quins participants hi esperen?
Els organitzadors som un moviment ecològic que es diu Mallorca Illa Verda. Pensam que una bona manera de reduir les emissions de CO2 és donar suport a l'agricultura local, per evitar les emissions de transports de llarga distància.

Per què una "peregrinació"?
Volem fer un acte que expressi el nostre suport als cuidadors de la terra. No és un acte religiós, però sí una celebració a la terra que ens nodreix cada dia. Satish Kumar, que ve amb nosaltres, ha fet diverses peregrinacions per la pau. Hem de tenir cura de la terra i donar suport als qui s'ocupen de produir menjar local. És important entendre que l'ecologia, l'economia i l'agricultura estan interconnectades.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.