algo de nubes
  • Màx: 19.27°
  • Mín: 8.69°
19°

Restauració anticrisi

Happy hour, vi per copes, menús nadalencs més austers (i econòmics), menjar entre hores... Són algunes de les mesures de l'hostaleria mallorquina per evitar que les famílies quedin a casa per Nadal

En època de fam l’ingeni s’aguditza. I si parlar de fam és exagerat, no ho és qualificar l’actual situació de crisi per a les economies familiars.Precisament per combatre la crisi, o perquè els ciutadans no deixen d’anar a dinar i sopar fora de casa, el sector de l’hostaleria ja s’ha mobilitzat. És per això que molts restaurants han confeccionat menús del dia a preus irrisoris, com un euro. No es tracta de guanyar benefici, sinó d’apropar comensals fins a l’establiment. I que tornin després, fidelitzant així la clientela.

I no tan sols menús diaris. El Bar Margarita, situat a la palmesana via de General Riera, ho ofereix tot a un euro. Entrepà? Un euro. Cafè? Un altre euro. Independentment del producte, el preu és el mateix. Altres restaurants, no tan radicals com les propostes anteriors, han optat per abaratir costos i unificar el preu dels plats. Tot a cinc euros, com es pot llegir sobre aquestes línies. Una altra estratègia és la concertació de happy hours, o traduït al català, hores felices. Es tracta de promocionar l’assistència a bars durant les hores de menys clientela i, per tant, càrrega de treball per als cambrers.

I cada pic és més freqüent topar-se amb una pissarra a la porta del bar en qüestió que anunciï una promoció de 2x1 en cerveses o còctels. Això sí, entre les sis i les vuit de l’horabaixa, per exemple, una franja de poca activitat a l’hostaleria. A Palma, la major concentració de happy hours es troba a la Llotja i les típiques cerveseries irlandeses. Un concepte que encara no és molt visible als restaurants de Palma és l’early bird special. Es tracta d’oferir les postres o la beguda gratis, o per ventura una rebaixa del preu del menú, per als comensals matiners. Es tracta de potenciar, igualment, la presència de clients a horaris menys habituals, com dinar de 12 a 13 hores, o sopar de 20 a 21 hores.

Les estratègies van per lliure, depèn del local, tot i que l’associació Restauració ja està preparant una bateria de mesures anticrisi. Francisco Martínez Alemany, vicepresident de l’entitat, assenyala que estam potenciant "la venda de vi per copes i no per botelles". El client no només gasta menys doblers, sinó que guanya en seguretat viària. I és que en prendre menys quantitat d’alcohol, la possibilitat de conduir el cotxe amb garanties és major. Martínez Alemany també destaca que cada pic són més els bars que permeten que el client s’endugui la seva pròpia botella de vi des de casa, i només cobren per destapar-lo i pel servei.

I és que cal imaginació per lluitar contra la crisi, perquè "és un fet que la despesa per família es veurà reduïda a tots els àmbits", apunta Martínez , "i la restauració no n’escaparà". De fet, el sector preveu un descens de les trobades familiars a restaurants amb motiu de Nadal. És per això que els menús de dies assenyalats (nit de Nadal, Nadal i Cap d’Any) els preus arribaran a baixat fins a un 30%, segons diuen des de la patronal de restauració. "Es reduiran costos i els menús seran més austers", assenyalen com a contrapartida.

Eduardo Suárez del Real, gestor de Restauració, presentà ahir la felicitació nadalenca de l’entitat (reproduïda sobre aquestes línies). La postal "vol animar la gent perquè surti de casa, perquè no es pot perdre el valor de la família al voltant d’una bona taula". Seguint aquesta línia, Restauració prepara una oferta especial per promocionar anar de tapes els dimecres per la nit. Així, els preus del pintxos oscil·laran, a partir del gener de 2009, entre un i dos euros. Una estratègia que recorda la fira de TaPalma i que encara no ha confirmat si també instal·larà la beguda curta (vi, zurito).

En canvi, els sopars d’empresa no se’n veuran tan afectats. "El nombre de sopars no minvarà gaire, però sí ho farà la despesa mitjana per comensal". I és que les empreses demanen als restaurants menús molt més econòmics que no anys enrere. Prova d’això és que la quantitat de reserves efectuades fins ara és molt menor que la de 2007, a aquestes altures de la temporada. "Estan esperant els darrers dies per concretar un menú adaptat a les seves possibilitats", diu el vicepresident de Restauració.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.