cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.15°

Idò sí que han arribat

El meu anterior article el titulava Si arribessin a governar...he de començar amb l’evidència que sí que han arribat les dretes i extrema, governaran aquests pròxims quatre anys. La meva primera reacció, al recompte del col·legi electoral pontdinquer fou exclamar a una amiga apoderada del PSOE que no tenia la meva llarga experiència, estic farta de perdre!

Després de la primera reacció ve la reflexió, l’anàlisi dels resultats, la lectura d’articles dels analistes polítics. Tindrem dretes als principals Ajuntaments, als 4 (!) Consells insulars, al Govern autonòmic. El Parlament tindrà Mesa dominada per les dretes, es conformaran durant la segona quinzena de juny... I el 23 de juliol nova cita electoral.

En aquesta proppassada hi ha hagut augment de tres punts en la participació, la majoria ha votat les dretes, les esquerres han patit l’abandó dels seus, potser motivada per la divisió mostrada, sigui en la conformació de llistes -per exemple l’acord in extremis de Formentera, sigui pel renou motivat per les discrepàncies en el si del govern estatal, sigui... en una paraula m’ho comentava un conegut de dretes de tota la vida, la gent d’esquerres castiga la divisió dels seus...

I el sendemà, dilluns 29 de maig, l’anunci del Sr. Sánchez d’eleccions generals. Una maniobra que uns han dit que és tàctica, altres, magistral. El que és ben segur és que ha espavilat les esquerres del PSOE a arribar a acords, ha desinflat l’ èxit del Sr. Feijoo amb la seva bruta campanya en contra del govern estatal en lloc de parlar dels problemes de la gent a cada Comunitat i poble o ciutat.

Ara ens toca la resistència que hem exercit tants anys, renovar l’esperança que no s’ha de perdre. Ser conscients que l’onada del pensament de les dretes conservadores i extremes en les actituds xenòfobes, racistes, antifeministes, que ha anat guanyant adeptes als països de la Unió Europea també ha arribat fins aquí, a ca nostra. Els hem vist a Itàlia, a Hongria, a França, a Suècia, a Dinamarca...

Els grans perdedors d’aquestes eleccions, Ciudadanos, Unidas Podemos, potser cerquen les raons en factors externs, és indubtable que ambdues formacions han mostrat divisions i canvis, factors interns que també han influït en la pèrdua de confiança dels seus votants.

No és fàcil governar en coalició, aquí ho sabem i ho hem experimentat en tres ocasions a l’àmbit autonòmic. A l’estatal la primera vegada ho ha experimentat el Sr. Sànchez i li ha costat molt, així i tot, volem continuar apostant per la pluralitat, perquè també hem conegut majories absolutes de dretes i esquerres que han empobrit la nostra feble democràcia nascuda d’un passat dictatorial.

En aquesta nova cita electoral hem de recuperar l’esperança, en aconseguir unes Corts plurals, amb majoria de totes les esquerres d’arreu de l’Estat, que pugui fer front al PP i VOX. Haurem de renovar l’optimisme de la voluntat, més necessari que mai, fonamentat en el pessimisme de la intel·ligència, per renovar els missatges engrescadors cap a la bona gent d’esquerres incansable en la seva ferma voluntat de transformar aquest sistema capitalista que és depredador, insostenible, injust, patriarcal.

No oblidem recordar la bona gestió dels nostres governs d’esquerres municipals, insulars, autonòmic. Durant vuit anys saberen millorar la gestió pública, amb transparència, honestedat. No puc esmentar tots els avenços aconseguits en la millora del nostre entorn, en la gestió de la pandèmia insistint a no deixar ningú abandonat, en els ajuts i prestacions cap aquelles persones més vulnerables, en la millora del transport públic, a afavorir l’accés a la cultura en totes les seves manifestacions, a millorar la xarxa d’atenció a les víctimes del masclisme i els seus infants... Us ho puc assegurar, des de l’àmbit del meu poble Marratxí, passant pel Consell de la meva illa, i el Govern autonòmic, s’ha fet una gran feina, amb professionalitat i entusiasme, vencent dificultats i crítiques no sempre justes...

Des d’aquestes línies el meu agraïment, el meu reconeixement, per totes les persones al capdavant de les institucions governades per les esquerres plurals.

Que el cansament no ens guanyi, després de la reflexió, de la crítica sincera sempre necessària, reprenguem la il·lusió i les ganes de transformar aquesta societat.

Hem fet una passa enrere però podem fer-ne una endavant a les pròximes eleccions, facem les coses com ho sabem fer, amb diàleg, amb generositat. Amb cooperació i sense imposició. Aquesta és millor manera d’aconseguir una proposta unitària a l’esquerra del PSOE, i amb aquest, junts, puguem guanyar al PP i VOX.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Obvi, fa 10 mesos
No. Els electors no han dit que vulguin un canvi cap a la dreta. Els electors, amb la seva absenció, han dit que
n´estan farts de mafiosos i condemnats a una banda i de
torpes i ignorants a l´altra.
I que quan vegin la seva, sortiran tots al carrer amb samarretes verdes per capgirar-ho. O millor! A veure quan ens decidim a fer el que van fer a Islàndia?
Net i començar de zero!
Valoració:2menosmas
Per Fracàs, fa 11 mesos
Escut social? Si per tramitar els ajuts de la llei de dependència la gent torba dos anys. Medi ambient? Terraferida ens ho ha aclarit definitivament i el GOB també perquè va aprovar la gestió del govern amb un cinc justet, justet. Més que res per compromís pre electoral. I de les privatitzacions dels serveis públics, què hem de dir... Tant fa, els ciutadans han dictat sentència i la resta són coverbos. El PP ho farà pitjor? Potser que sí, però als votants dels progres el que els cou és què els seus representants no ho han fet bé. I a més a més la cosa no és si el PP ho farà pitjor o no, la qüestió és que el PP, si un cas, ho podrà fer pitjor perquè els pogres li han aplanat el camí.
Valoració:6menosmas
Per Pp, fa 11 mesos
Jbm, és curiós que per diguis que l'esquerra ha fet política de dretes. Home, no han nacionalitzat la banca ni els mitjans de producció, però d'aquí a dir que han fet política de dretes (protecció del medi ambient, renda bàsica, escut social, etc.). Si no ets hipòcrita es dedueix que ets més d'esquerres que de dretes. Bé, sigui com sigui, ara veurem què és fer política de dretes. Potser que d'aquí a uns anys enyoris la política de dretes que feien les esquerres.
Valoració:1menosmas
Per Antifa, fa 11 mesos
Jajajajs.,.. que gozada 😍
Valoració:-3menosmas
Per jbm, fa 11 mesos
És que vos ho heu guanyat a fons: és de manual que quan les esquerres fan polítiques de dretes l'extrema dreta es dispara per amunt (o sia que, o no heu llegit el manual, o ho heu fet premeditadament)
Valoració:-1menosmas
Per És ver, fa 11 mesos
És ver que sempre has perdut, el que és incomprensible és que no escalivis. Potser si ho deixassis anar faries un servei social.
Davant l'acumulació d'errors, millor donar pas al relleu.
Valoració:2menosmas
Per Anthony, fa 11 mesos
Déjate de cuentos y descuentos. Al ser comunista (hay gente pa to), cabe suponer que eres "demócrata de toda la vida".
Y como no dudo de ello sé cierto que respetarás el veredicto mayoritario de las urnas.
Quizá, dentro de cuatro años (si estoy en este mundo), el que tendrá que joderse será un servidor.
Ahora lo que procede es ser fiel a si mismo. Decir las cosas tal como son pero dejando las fobias y los odios en el fondo del mar.
Quiero pensar, en caso contrario no hubiese votado a VOX, que no se comerán a nadie. Así lo espero.
Y parece que dentro de unas semanas hay la segunda parte.
Valoració:-2menosmas
Per elventdelnord, fa 11 mesos
bona tarda Llla, si en permets, vull fer una reflexió. tant la dreta com l'extrema dreta, ha mobilitzat com sempre, tots els seus votants i els que no ho havien sigut.Els votants d'esquerra sempre tenen tendència a quedar-se a casa. i els soberanistes fa anys que estem orfes, a mi personalment, en costa votar a MES però ho faig. Si una cosa s'ha de reconéixer als guanyadors d'enguany es la seva perseverància, i el rentat de cervell que fan devers els votants. Si vols, i privadament, et puc parlar del cas de Perpinyà, on ara visc, i el triomf de l'extrema dreta, aquest triomf es degut a l'esquerra que no es va unir, per personalisme. et faries creus.
Valoració:2menosmas
Per Anti tot, fa 11 mesos
Los electores ya han dicho en las urnas que quieren cambio a la derecha. Una mala gestión de la izquierda con sus chiringuitos ideologicos
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente