nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

L’abstenció d’esquerres és irresponsable

El títol diu el que pens, l’abstenció per part de gent d’esquerres és un exercici d’irresponsabilitat, com a membres de la ciutadania, com a éssers socials que som, com a persones que volem transformar la realitat per fer que la gent sigui feliç.

S’han publicat diversos articles als diaris que més llegeix la bona gent d’esquerres, com el de Visc a Mallorca a l’Ara Balears, on explicita molt clarament les raons que ens han de dur a anar a votar el diumenge 28. No em cansaré de fer la crida que es recull al Manifest que podeu trobar al web www.viscamallorca.com, que espera la vostra signatura si encara no ho heu fet. El proppassat 4 de maig, abans de començar la campanya electoral agrairem les adhesions, en una trobada a Can Alcover, que varen recollir diversos mitjans.

A la mateixa pàgina del setmanari esmentat, hi ha un interessant article de la filòloga Malika Kathir Je vous annule de mon monde, referit a les paraules de l’actriu francesa Adèle Haenel, que amb 34 anys planta cara a tota la indústria cinematogràfica que qualifica de reaccionària, racista i patriarcal, en una carta enviada al setmanari cultural francès Télérama. I encara em permet manllevar com comença l’article na Malika Kathir: M Luther King va dir que no el preocupava el crit dels valents, dels corruptes, dels deshonestos i dels sense ètica, però el que sí que el preocupava era el silenci dels bons!

I direu, a què ve? Idò que he trobat molt encertada la cita del gran M Luther King. No ens ha de preocupar els crits, els renous dels corruptes, dels deshonestos, dels sense ètica, que omplen les llistes electorals de les dretes i extrema dreta a les nostres Illes. Ens ha de preocupar i molt el silenci dels bons. El silenci, la comoditat del sofà, i de l’excusa perfecta que cerquen per justificar l’abstenció.

Diu na Malika Kathir que el silenci dels bons fa arrelar el maltractament i les injustícies, perquè callar també és participar d’aquestes. Heu sentit dir allò de: a mi no m’interessa la política, som apolític! Ho sentíem molt per part d’aquelles persones que votaven i voten les dretes. Com si la política fos una cosa dolenta, de fet, crec que és una herència més d’allò que s’anomena el «franquisme sociològic» que explicava que la guerra civil venia motivada pels desastres de la República, com si la democràcia fos dolenta, amagant el cop militar contra la legalitat de les urnes.

El silenci dels bons fa arrelar la desafecció de la política dic jo. I l’abstencionisme d’aquells que se senten d’esquerres, que volen un futur més just, més igual, més respectuós amb el medi ambient, per a les generacions jove , també contribueix a aquest allunyament de la ciutadania que tant apareix a les enquestes.

Us anul·lo del meu món, ho hem de dir fort i clar a les dretes i extrema dreta que amenacen amb més i més creixement, amb atacs a la democràcia com els anuncis de polítiques contra l’ús social de la nostra llengua, contra els drets de les dones i de les persones amb orientació sexual diversa, que parlen de tancar serveis i entitats autònomes com han fet en els governs d’Andalusia i Castella i Lleó.

Raons en contra de l’abstenció en tenim a balquena, ho diu l’article esmentat de Visc a Mallorca: La transició energètica, la defensa de la biodiversitat, la justícia de l’habitatge, la mobilitat i el transport públic, la diversificació i la circularitat econòmica, la lluita contra la desigualtat i el patriarcat, la defensa de la llengua, la participació ciutadana, són reptes que es plantegen per a la pròxima legislatura. Es vota per decidir el sentit amb què la població vol que s’afrontin aquestes qüestions i per definir el marc polític per als anys vinents.(...).

No ens podem permetre defallir i caure en el pessimisme i la resignació que conduiria a quedar-nos on sempre. Cal defensar la llibertat com a ciutadans i ciutadanes i la sobirania com a poble per a mantenir-nos forts i resistents. Davant aquests reptes no és possible l’abstenció.

Siguem demòcrates responsables, votem amb consciència a qui millor representi la nostra manera de pensar. Siguem responsablement crítics, reconeguem els encerts de la feina feta, les errades també, demanem més i més accions valentes per transformar la realitat en tot allò que és possible.

Fem-ho amb el vot i amb la nostra participació activa a entitats, associacions, sindicats, partits, clubs, perquè volem millorar aquesta democràcia, no atacar-la com ho prediquen les dretes i l’extrema dreta nostàlgica del passat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Miquel, fa 11 mesos
Opinadors diversos, de manera anònima o amb noms ficticis o no identificables per als lectors, insulten a través del dBalears les candidates de la Cup Crida per Palma i les acusen d'afavorir l'accés de la dreta al govern de Cort. També insulten articulistes crítics amb el govern d'Armengol o persones concretes, per exemple algún escriptor crític o algún vaguista de fam, etc. No és pot dir que els que insulten siguin militants de Més, però sí que es pot dir que aquests opinadors anònims defensen els interessos de Més. D'això sí que se'n pot dir voler fer el negoci complet, és a dir el negoci de demanar la identificací qui no s'identifica. Per altra part, opinar sense insultar és legítim, tant si un s'identifica com si no ho fa.
Valoració:0menosmas
Per Josep, fa 11 mesos
Exigir autocrítica a través d'un escrit anònim és bastant ridícul. Dóna la cara. Fes la crítica que hagis de fer (que probablement no és la mateixa que hauria fet un altre), i escolta la resposta que et donin.

És molt còmode (i molt irresponsable) exigir autocrítica als altres quan tu mateix no estàs aportant res. Ni el vot, pel que em dius.
Valoració:3menosmas
Per Més és Menys, fa 11 mesos
Dir que l'abstenció seria il.legal seria dir un doi, el que és qüestiona és la interpretació moralista de dir que és d'irresponsables. Igual que els del PP que ben segur deuen trobar una irresponsabilitat votar Més. El que passa és que dins el partit Més hi ha gent que sempre votarà Més, faci el que faci Més, de la mateixa manera que hi ha gent que sempre votarà el PSOE o el PP facin el que facin el PSOE i el PP. D'autocrítica, zero. Igual que els del PSOE i els del PP.
Valoració:-1menosmas
Per Josep, fa 11 mesos
Totalment d'acord amb na Lila.
Qualcuns argumenten que MÉS no és prou bo. Doncs votau a un altre (serà que hi ha pocs partits), o uniu-vos a MÉS per millorar-lo des de dins. Però l'abstenció només serveix per posar una catifa vermella a Vox.
Altres reivindiquen el dret constitucional a abstenir-se. Però aquí ningú està dient que abstenir-se sigui il·legal. S'està dient que és irresponsable. També era legal que els catalanoparlants votassin en Bauzá, o fins i tot que els jueus votassin en Hitler. Però no per ser legal deixava de ser una irresponsabilitat.
Valoració:4menosmas
Per jbm, fa 11 mesos
Quan els partits suposadament d'esquerres fan polítiques de dretes, l'extrema dreta es dispara per amunt ... no ho dic jo, ho diuen la majoria dels estudiosos del fenòmen de l'extrema dreta. No crec que sia perque els d'esquerres informats es passin a votar l'extrema dreta, però sí perque passen a no anar a votar mentre el "sistema" dona visibilitat al discurs dels nous partits d'extrema dreta i amaga tant com pot les alternatives extraparlamentàries d'esquerra. La gent poc informada que se sent traïda sí que pot passar a votar extrema dreta, fins que descobreixi que aquests altres també els trairan. A jo els qui es proclamaven ecologistes i han fet l'autopista fins a Campos perque el col·lapse puga esser més gran (això ho veurem aquest estiu mateix, no importarà esperar gaire), qui els creurà ara??? I als qui havien de derogar la llei mordassa i just l'han reformat una mica i han fet una llei de desordres públics agreujats que és tan fotuda com la llei mordassa, qui els creurà ara??? I als qui no tenen coratge de plantar-se radicalment, contra l'ampliació de la capacitat d'arribada d'avions a l'aeroport de Palma, qui tendrà cap gana de fer feina gratuita a favor seu??? I vos ni tan sols insinuau l'autocrítica quan feis aqueixes declaracions.
Valoració:1menosmas
Per Més és Menys, fa 11 mesos
Hi ha gent que no és apolítica, simplement és que és gent no anirà a votar perquè partits com el d'aquesta senyora, si no anam errats Més per Mallorca, els ha fet avorrir la política. Això de qualificar d'irresponsables les persones que no aniran a votar, un dret democràtic, sembla propi de la doctrina conservadora.
Valoració:0menosmas
Per elventdelnord, fa 12 mesos
totalment d'acord, però vist la quantitat de partits de dreta que es presenten, no creus que es faran ombra entre ells?
Valoració:-4menosmas
Per victoria, fa 12 mesos
Diguem no al comunisme
. Vot massiu a les dretes. Llibertat
Valoració:-11menosmas
Per SISI, fa 12 mesos
el pacte de retrocés mai MES,
Valoració:-3menosmas
Per poligonera, fa 12 mesos
Que infantil calificando de buenos o malos según sin votan izquierdas o derechas
Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente