cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.06°

Pensau que a les Illes Balears es viu una situació d'emergència lingüística?

Aquesta setmana vos proposam que respongueu a una qüestió que durant l'estiu se n'ha parlat prou. Diversos personatges públics han fet referència a la situació de la llengua pròpia de les Balears, la llengua catalana i han titllat la situació d'«emergència lingüística», què en pensau vosaltres?

Pensau que a les Illes Balears es viu una situació d'emergència lingüística?

  • Sí, des de fa molts d'anys, però tanmateix...

  • Sí i cal que les institucions i la ciutadania prenguin mesures per revertir-la

  • Sí, però sense la plena sobirania és impossible recuperar la llengua catalana

  • No, en realitat el català guanya terreny i el castellà en perd

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per poi_ros, fa mes de 2 anys

Els principals culpables som els mallorquins, que la gran majoria giren de llengua com si res. Els castellans s'aprofiten d'això, i alguns disfruten i tot de doblegar-te. Però això només passa per què mos deixam.
Els mallorquins som porucs, avesats a creure i no mos agrada dir una paraula més alta que s'altra. I això al final se paga amb la desaparició. Durant els darrers 30 anys el canvi ha estat brutal.



A jo si me diuen: "pq no hablas castellano" sempre responc que no m'hi sent còmode i ja està. És el mateix que diuen els forasters.

Valoració:0menosmas
Per I tant, fa mes de 2 anys

Ahora se enseñará religión árabe a los niños de aquellos lugares. Que, por cierto, estarían mucho mejor con los suyos.,
Ocurrencias de un tal March.

Valoració:-1menosmas
Per Xec, fa mes de 2 anys

Si cada any arriben 20.000 persones aquí i no feim res efectiu perquè s'integrin, el genocidi cultural evidentment serà molt ràpid. Aquest és el camí que seguim, hem d'exigir resultats ja als gestors i no esperar que ens governi bocs per començar a queixar-nos. Ara ni tenim governs que facin res efectiu ni tenim oposició que ho exposi i alerti tota la gent que no vol que el lingüicidi culmini.



Hem de ser finalistes, exigir resultats i deixar el voluntarisme, deixar d'esperar miracles caiguts del cel.

Valoració:9menosmas
Per Tià, fa mes de 2 anys


Per a Totrecursos



Bon dia,



Si això que dius de la ciutat de València és ver, seria una notícia formidable.



Jo ja fa un parell d'anys que no hi vaig però ja m'havia adonat que, parlant sempre en català), ja no em responien tan sovint "El valenciano lo entiendo pero no lo hablo". La pràctica totalitat de la gent a qui m'adreç m'entenen, encara que molts em responguin en foraster.



Pel que fa a Mallorca, cal dir que no em solc moure per la perifèria de Ciutat ni zones turístiques on hi ha nuclis d'immigrats espanyols agressivament inassiimilables. Una cosa puc afirmar: faig vida normal en català i fa temps que no he hagut de recórrer a "la llengua del Imperio".



És ver que la situació no és falaguera, però si una gran part de mallorquins no fossin unes figues flors que passen al foraster a les primeres de canvi, altra cosa seria. Si, a Ciutat, mai m'han dit, a comerços, "no entiendo el mallorquín", els dic que no fa res, que me'n vaig a comprar on sí que m'entenguin. En casos així solen mudar de cantet i ves si m'entenen.



Si molts de mallorquins posessin peu a tió i no abdicasses la llengua, altra cosa seria.



Valoració:14menosmas
Per Angel, fa mes de 2 anys

Resposta simple sí. Però no hem d'impedir el flux de turistes, hem de fotra fora els forasters (Castellans, gitanos, sudamericans, europeus de l'est, andalusos) que han fet aquests per l'illa?



Tot això ha passat per que no hem tengut suficient autonomia.

Valoració:3menosmas
Per Balearium, fa mes de 2 anys

Lo que existe es emergencia renegada.

Valoració:-11menosmas
Per La culpa és dels que comanden, fa mes de 2 anys

Tenim un poc la culpa, per parlar en Castellà als de fora, però ho feim perque estam farts de barallar-nos amb aquesta gent tan insensible com dura de mollera .
Però els principals culpables son els governants, que no just no promouen suficientment el Català, si no que el
suprimeixen al temari de les oposicións perque tots aquests nazis anti balears vingut de fora que ens volen marginar i expulsar de casa nostra, se puguin fer amb les places de funcionaris de la nostra comunitat i de les nostres corporacions locals, que de passada, també utilitzaràn el seu càrrec per negar-nos l'atenció i informació en general i fins i tot, les vacunes i l'assistència sanitària, com esta passant actualment. I no ens oblidem d'esmentar la Justícia, que sempre dóna la raó als fatxes espanyolistes, per greu que l'hagin feta.
Ara mateix s'ests gestant una altra greu exemple de discriminació lingüística, amb els refugiats afganesos que vindran cap a les nostres illes,als que s'els donaran classes de Castellà però no s'els ensenyara ni mitja paraula en Català i encara esperen que s'integrin en la nostra societat.
És un autèntic menyspreu cap al nostre poble. És una escopinada a la nostra cara

Valoració:12menosmas
Per emergència linguística real, fa mes de 2 anys

Sí tenim una emergència linguística, amb tant de venut gonella i tanta poca autoestima d´algun altre.
Necessitem parlar català a tot bitxo vivent (ja veieu que he tengut d´empar ´bitxo vivent´ per a expressar-me. No se´m ha acudit una altra dicció.
Cal ser-ne conscients, i com més ho fagim molt millor.

Valoració:12menosmas
Per barrufet, fa mes de 2 anys

-Jo penso que si, però els culpables principals som noltros mateixos perque encare que hagim iniciat una conversa en català claudiquem a la primera de canvi quant algú nos parla en castellà , (com he dit altres vegadas no sabem aguantar la presió i nos és més comode pasar-nos al idioma del império. I així n nos va.

Valoració:14menosmas
Per Son un perill, fa mes de 2 anys

De cada vegada és pitjor el mal comportament i la manca de respecte cap als catalanoparlants. Jo ja tenc por de que arribin a emprar la violència física contra noltros, vist tot al que s'atreveixen a fer-nos, malgrat ser pacífics i generosos i només perque la nostra llengua i cultura no son les castellanes.
No podem continuar ni dos dies així perque ja no just perilla la nostra llengua, és que negant-se a atendrer-nos a les consultes o a despatxar una ampolla d'aigua per aquest mateix motiu i ara, també tenim socorristes argentíns en peu de guerra, perillen les nostres vides.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente