nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.93°

Nosaltres, els massificadors

Aquests dies ha estat notícia, primer a les xarxes i després a la premsa, la massificació de determinats espais naturals, cales verges i carreteres «petades» de molestos ciclistes. A aquesta sobreocupació no s’escapen tampoc alguns dels més nostrats pancaritats, esdevinguts autèntics «botellots» i discoteques a l’aire lliure. «I només som al més d’abril... Què passarà a l’agost?», es demanen molts, a viva veu.

El problema, al meu parer, és que la cacarejada «turistització» de les societats, que no és un fenomen exclusivament illenc però que nosaltres patim especialment, també és part de la nostra manera de ser, estar i tenir, que diria Fromm. Aquests mateixos dies, quants amics que han anat de viatge a vint llocs diferents, no han tornat dient «quin agobi de turistes pertot arreu», com si ells -o nosaltres, o vosaltres- no ho fóssim.

El problema, tornant a Fromm, i més enllà de les complexes dinàmiques econòmiques del capitalisme global i la seva secció local balear, la bombolla del lloguer turístic, etc., és un problema ètic que ens afecta de ple i que té a veure amb el gaudi del nostre temps i de la gestió del nostre oci. Feim «de turistes» no sols quan sortim de l’illa, sinó quan ens movem per casa nostra, i això també té uns límits, i unes explicacions: perquè aquesta necessitat de fugir?

Perquè ara això de gaudir dels teus i de casa teva, ara ho batiam ridículament amb neologismes com «nesting», com si quedar a casa el cap de setmana o les festes hagués de ser una moda per a excèntrics? Hi trob, certament, a les vides de molta gent, un inconformisme que barreja allò vital i allò material, i que és al rerefons de la globalització turística, i el mercat òbviament se n’aprofita, ho ha fet sempre. En el fons, allò que practicam és anar en contra de la màxima decreixentista: el gaudi de la felicitat a partir de les petites coses, mirar de ser feliços no per posseir més coses, sinó per necessitar-ne manco. Tot allò que, per cert, ens esforçam a les escoles i les famílies perquè els nostres fills i filles ho aprenguin.

Ens bastam nosaltres tots solets, per massificar les nostres festes populars, totes elles condemnades a perdre el seu encant si no ens aplicam una mica d’autocontrol, i cadascú es conforma amb les seves, i si voleu un tast de les dels pobles dels veïns i amics. I ens bastam tots solets també per sobrecarregar els nostres espais naturals i les nostres carreteres, els turistes (quan no ho som nosaltres) són un afegitó, que òbviament amb els seus rècords de visites al nostre estimat paradís serveixen per certificar que aquest no és el bon camí.

En aquest paradigma, els límits de les polítiques públiques aplicades (i per aplicar) per canviar tot això topen amb les consciències de tots i cada un de nosaltres, massificadors en potència. No sé si els nostres padrins s’erraren en vendre les terres per fer hotels, i els nostres pares en vendre les herències per a segones residències d’ús turístic. Ara veurem si nosaltres som a l’alçada del temps històric, i si l’ètica ecològica, el sentit comú o senzillament, l’instint de supervivència, impregna els nostres pensaments i les nostres accions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 6 anys

@MiquelAngel i general: si, tens raó. El problema de fet no són els turistes en si, si no el tipus de turista. S'ha donat poder als grans hotelers i els governs ens han anunciat com "Sand, Sex and Sun". Aquest per jo és el problema. Això atreu un determinat tipus de turista que no reporta cap benefici a ningú més que a tour-operadors i grans hotelers, i que no en deixa a ningú més. I ara que en tenim de sobres, no trobau que hauriem de cribar un poc a quins volem foragitar, quins volem que venguin i quins no, enlloc de dir "tots sobren"? Com si noltros mateixos també sobràssim quan anam a altres llocs!

I justament aquests més nous són els que menys sobren!

Valoració:1menosmas
Per Lluís Segura, fa mes de 6 anys

Té raó l'autor a denunciar el problema ètic que l'oci al segle XX i XXI s'ha convertit en un exercici de "prendre possessió". Hi ha un llibre molt interessant d'Alain Finkieulkraut dedicat al fenòmen de la turistització del lleure. És cert que tots plegats patim, com a societat, les conseqüències del consumisme. Davant això, està bé reivindicar el plaer del decreixement, la felicitat de les petites coses.
Però, tot plegat, apareix en un moment desafortunat, on les sensibilitats estan a flor de pell davant una aparentment injustificable passivitat del govern. Per això, el text pot semblar un exercici de "pilotes fora" que estic segur que no era la intenció de l'autor qui, com a diputat que és, ha de cuidar no només el que diu si no també quan ho diu.

Valoració:1menosmas
Per Joan, fa mes de 6 anys

Miquel Angel si no som capaços d'assumir que son nosaltres mateixos (i no tu o jo particularment) qui hem permés el creixement desmessurat, que hem dona't el poder a especuladors com Jaume Matas, JRBAUZA, CAñelles, Munar... i que seguim pensant que la solució es més i més, és que no volem veure la realitat.
Salut

Valoració:0menosmas
Per Miquel Àngel Mayol, fa mes de 7 anys

@unaperaqui: en cap moment he volgut fer un judici sobre el lloguer turístic, estic segur que té les seves coses bones i les seves coses dolentes (com pràcticament tot en aquesta vida). El que no em pareix gens normal, és que un membre del govern balear faci aquests escrits on intenta justificar el "descontrol" i la massificació actual culpant en part als mallorquins pel fet de viure a Mallorca. I és clar que massificam Mallorca, faltaria més! Ara resultarà que la massificam pel fet de viure-hi, quan els que haurien de fer feina per solucionar aquests problemes haurien de ser ells. Jo també vull els restaurants i les botigues plenes i que no hagin de tancar, però també vull poder passejar-me per Ciutat o anar a la platja i no haver d'anar alerta a trepitjar un turista només pel fet de que no hi ha lloc per tots.
En resum, els governants a governar (que per això se'ls ha triat) i menys perdre el temps en escriure coses com aquestes.

Valoració:21menosmas
Per Ecosobiranista de debò, fa mes de 7 anys

Ecoooooooo, eco... L'eco és quan cerques sobiranistes i ecologistes a n'aquest govern. Sona l'eco de la buidor....

Això si, en jaume Garau 250.000 en contractes i la resta souets de 4 anus a lloc públic i qui dies passa cadires empeny....

Enlloc de donar la culpa a l'Estat opresor valdria la pena que tenguessiu full de ruta per confrontar-hi la Caib enlloc de dir amen a tot. En cas contrari sou a més de corruptes, estafadors ideològics.

Valoració:18menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 7 anys

@MiquelAngel: estic d'acord amb molt del que dius, però pens que també ara els del "turisme descontrolat" tal vegada també haurien de dir "perdó per voler arribar a final de mes" talment com els avis que varen haver de subsistir. I de passada, no han de vendre les seves propietats als alemanys per posar un exemple, que aviat tendriem més territori en mans alemanyes que en mans de gent d'aquí.

Gràcies als "turistes oficialment descontrolats" els restaurants de ciutat estan ben plens i moltes botigues no hauran de tancar. Tal vegada ens hauriem de plantejar oficialitzar els descontrolats i foragitar alguns dels tradicionalment "controlats" (com els del balconing), no?

I tal vegada hauriem de pensar que abans per massa poc es morien les festes i ara per massa també ens queixam. No serà que no es saben gestionar les quantitats de gent quan n'hi ha prou per mantenir-mos?

Valoració:5menosmas
Per Miquel Àngel Mayol, fa mes de 7 anys

Perdonau als mallorquins, oh senyor David Abril, pel fet de viure a Mallorca.
Perdonau-nos per queixar-nos de la massificació turística que patim quan no tenim dret a fer-ho perquè aquesta és una qüestió que passa arreu del món.
Perdonau-nos per no veure que massificam un dia a l'any les nostres festes populars i ser tan atrevits de queixar-nos del turisme "oficialment" descontrolat que hem de patir dia rere dia.
Perdonau-nos per haver d'agafar el cotxe per anar a treballar, i així poder pagar els imposts gràcies als quals vostè té una nòmina, perquè el sistema de transport públic és totalment ineficient.
Perdonau als nostres avis per mirar de subsistir en una època on si naixies pobre, segurament series pobre tota la teva vida gràcies a un dictador espanyol.
Perdonau als nostres pares per fer el mateix en una època que els hi varen vendre com d'obertura a la democràcia quan ara els seus fills ja sabem que "democràcia espanyola" és un oxímoron.
I per acabar, perdonau-me perquè jo, i molts d'altres, haurem estat incapaços de perdonar-los a vostès i probablement tornem a tenir un govern de dretes quatre anys més simplement pel fet que vostès s'han dedicat a perdonar-nos la vida i no a fer la seva feina.

Valoració:28menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente