cielo claro
  • Màx: 21.82°
  • Mín: 13.08°
21°

Canviar l’horari? Sí, però de manera intel·ligent

Per què els nostres horaris són tan diferents dels de la resta d'Europa? Molts dels lectors ja deuen saber la resposta, però per si un cas faré una petita exposició prèvia. Durant els anys 60 i principis dels 70 a Espanya es produeix «el miracle espanyol», que obligà molts treballadors a tenir dues feines, la del matí i la de l'horabaixa. Aquest fet, combinat amb el fet de no tornar al GMT que Franco havia abandonat durant la Guerra Mundial pel seguidisme nazi, provocà una anomalia en els horaris de l'Estat espanyol que avui dia encara no s'ha resolt.

És per això que un grup de ciutadans de Catalunya, conscients d'aquesta problemàtica, varen posar en marxa la Iniciativa per a la Reforma Horària amb l'objectiu de solucionar-ho. Perquè com bé expliquen a la seva pàgina web (www.reformahoraria.cat), aquesta anomalia no només afecta les hores de les menjades. Ens resta hores de son, ens afegeix hores de feina, ens resta productivitat, augmenta la desigualtat entre homes i dones... Comparant amb dades objectives de l'Institut d'Estudis Econòmics, a Espanya —i per tant a Mallorca— es treballa devers 280 hores més que a Alemanya sense que això impliqui un augment de la productivitat, ans al contrari.

I enmig de totes aquestes propostes neix «Illes amb claror». Una iniciativa, supòs, amb la més bona de les intencions que pretén deixar les illes Balears amb l'horari d'estiu (GMT+2) durant tot l'any. L'any passat aquesta idea no passà de ser una pàgina a Facebook, però enguany, de la mà de Més per Menorca ha passat a ser una iniciativa parlamentària. El Parlament de les Illes Balears ha demanat al Govern Central que situï les Illes al fus GMT+2 tot l'any. Aquesta iniciativa, que suposadament vol fer guanyar hores de sol l'horabaixa i sembla tan bona, en el fons no és més que una trampa.

Òbviament, no tots els mals esmentats abans són producte del fet de viure amb el fus incorrecte, però amb això són agreujats. El sol es pon més tard, miram la televisió fins més tard, anam a jeure més tard... però ens aixecam més o manco a la mateixa hora que la resta d'europeus. Què creis que passaria si seguíssim amb el fus incorrecte? Aniríem a dormir encara més tard, i ens aixecaríem a la mateixa hora.

Aquesta iniciativa parteix d'un error de la base. La declaració diu que «La decisió de pertànyer a un fus horari determinat, com el Greenwich, respon a decisions polítiques de caire industrial totalment obsoletes a dia d'avui.» Res més equivocat que això. La creació dels fusos horaris neix de la necessitat de coordinar els horaris en el moment de la creació de mitjans de comunicació ràpids com el tren. Fins aquell moment els horaris de cada ciutat o poble anaven marcats pel sol. És a dir, el punt més alt del sol, quan equidista de llevant i de ponent, és el migdia. Ras i curt. Així doncs, es decidí de dividir el món en 24 porcions o fusos horaris, de manera que l'hora oficial d'un lloc diferia com a màxim en mitja hora de l'hora solar.

La proposta, a més a més, té uns errors a parer meu importants; reclama que els comerços podrien obrir fins més tard i en sortirien beneficiats, però alhora argumenta que seria bona per a la conciliació familiar. Com volen que els comerciants puguin conciliar la seva vida laboral amb la familiar si han de fer feina fins més tard? Per altra banda, diu que ajudaria a la desestacionalització turística. Això per ventura són figues d'un altre paner, però és necessari seguir allargant una temporada turística que quasi ofega les nostres illes?

Per no estendre'm més i acabar, crec que el que hauria de fer el nostre parlament, en lloc de demanar a Madrid que ens deixin mantenir l'horari d'estiu tot l'any, és iniciar un procés de reforma horària com el de Catalunya, en vista que a la resta de l'Estat les institucions no semblen gaire interessades a realitzar aquesta reforma. Així sí que es milloraria la qualitat de vida dels habitants d'aquestes illes, i ajudaria a la conciliació familiar, a l'augment de la productivitat, a la disminució de les hores de feina i a la igualtat entre homes i dones. Però això no és una fórmula màgica: cal una implicació total de la societat perquè aquests canvis es puguin dur a terme. Almanco en aquest tema ens podríem assemblar un poc més al Principat, no?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 7 anys

A la fi algú que parla del tema amb seny! Ja ho deia jo, que mantenir l'horari a GMT+2 tot l'any i claror fins tan tard era un desbarat!

Valoració:8menosmas
Per Àlex, fa mes de 7 anys

Bravo! Per fi algú li posa seny a aquesta qüestió! Què el Parlament per unanimitat estigui d'acord en mantenir el fus +2 tot l'al' any és un desbarat. I també els nostres horaris irracionals.

Valoració:14menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 7 anys

Perfecte!

Valoració:11menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 7 anys

Absolutament d'acord amb tot s'article. No només s'hauria de llevar s'hora que es lleva s'octubre sinó deixar d'afegir sa de s'inici de sa primavera. Certament, sa iniciativa balear m'ha resultat una desagradable sorpresa, sobretot que la subscriguessen tots es grups des Parlament. Es migdia és es migdia, és a dir, es punt mitjà entre que surt es sol i es pon, i ha de ser a les 12, no a les 13 ni a les 14 hores, no hem d'embullar sa troca. Aquestos dies m'aixec a les 6 o a les 7, depèn si jo obr o no a sa feina, i constat com a les 7'30 encara és de nits!!! Això és un despropòsit, com també ho és que a Galícia no tenguin es mateix horari que a Canàries (sa major part des territori és dins es fus -1) i es mes de juny no es faça nit tancada fins veritablement molt tard (potser com que seria també es mateix horari que a Portugal seria sospitós de voler desespanyolitzar i relusitanitzar). Allò lògic seria que es comerços tancassen a les 6 i no a les 8 i també que obrissen més prompte si cal. Per cert, que es Principat és quasi tan a l'est com naltros i ho han enfocat de sa manera correcta, no com aquí

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente