algo de nubes
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.02°
10°

La delegació de l’OCB d’Inca

La delegació d'Inca de l'Obra Cultural Balear va néixer l'any 1974 de la mà d'un grup de joves inquiets i compromesos. Amb el temps, l'OCB d'Inca esdevengut un referent en la reivindicació i la promoció de la llengua, la cultura i les senyes d'identitat pròpies.

Ja des del seu inicis, la delegació d’Inca de l’OCB va deixar empremta amb la posada en marxa d’una escola de català per a adults i una escola de ball. També es varen organitzar conferències i taules redones per posar en valor la història, la llengua i la cultura i per debatre problemàtiques ciutadanes. Dues activitats rellevants i irrepetibles d’aquells primers anys foren la Mostra d’Art Jove a Mallorca (amb totes les figures del moment: Miquel Barceló, Tomeu Cabot, Pere Gelabert, Andreu Terrades i molts d’altres) i la Cançó de Festa i Balls (amb Madò Buades, Biel Caragol, en Gori de Sa Serra, entre d’altres).

La delegació de l'OCB d'Inca també ha estat determinant en la recuperació de festes i tradicions com ara els foguerons de Santa Maria la Major, la Festa de les Llanternes o el mateix carnaval i la seva rua. També ha organitzat activitats al voltant de la Festa del Llibre i promou, des de fa un bon grapat d’anys, la celebració de la Festa de l’Estendard.

També ha contribuït a la normalització del català en els mitjans de comunicació. Durant molts d’anys, la delegació de l’OCB va editar Inca Revista, que formava part de les publicacions de Premsa Forana. També realitzà programes de ràdio i televisió, com ara el Cafè de Cultura, a Ràdio Balear, o Galeria de Personatges a Televisió d’Inca.

I a tota aquesta història encara se li ha de sumar una tirallonga d’activitats culturals, presentacions de llibres i activitats literàries, sortides culturals com les rutes alcoverianes Racons i Rondalles, la col·laboració en activitats com el Correllengua i l’Acampallengua, el naixement del grup teatral Brut Grup... I com no, la instauració dels premis de Maig, que des de fa anys reconeix i valora a persones i entitats que treballen per la difusió de la llengua, la cultura i el coneixement.

Aquesta breu repàs del paper que ha jugat la delegació d'Inca de l'OCB és per posar de manifest com és de merescut el premi Dijous Bo de les Arts, la Ciència i la Cultura que ahir li va lliurar l'Ajuntament d'Inca. L’enhorabona!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.