cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 19°
19°

Bufa el vent (segons a on)

Ho sabem tots que una mentida, quan la volen fer passar per veritat, només cal que la repeteixin per pa i per sal. Arriba un moment que la gent se l'acaba creient. Encara que a les mans tengui proves fefaents que la cosa no és així. És el que passa amb el rebut elèctric. És un discurs repetit des de les elèctriques i el govern – com si anassin a mitges- que l'electricitat de cada vegada és més econòmica. Basta pegar una ullada a les hemeroteques per adonar-nos-en. He fet una cabussada al Google i la resposta ha estat aquesta: datat el 31 de desembre, “el rebut de la llum té una baixada interanual del 5'05%, cosa que es tradueix en una baixada de gairebé un 2% malgrat que la factura del mes de desembre ha sofert un augment del 0'5%”; datada l'1 de novembre de 2014, el rebut de la llum baixa un 2'4% i s'abarateix un 1'3 en el que duim d'any. Comencem per la segona afirmació. El consum (real) d'una llar (real) va ser gairebé exacte, un kW més el gener, i el mes d'octubre. La diferència del rebut va ser de 8 euros més en el rebut d'octubre. Com es menja això? Quin interès té aquest mitjà de comunicació, d'on he extret la dada, de magnificar la baixada del 2'4, quan la xifra real no ha davallat? La primera afirmació és molt més rocambolesca; si el rebut de la llum té una baixada interanual del 5'05, perquè només baixa al consumidor un no arriba al 2%? I com és que el més de desembre el rebut s'incrementa? Quina mentida volen transformar en veritat? Quin interès hi ha al darrere? Basta mirar qui forma part dels organigrames de les grans companyies elèctriques per saber que la resposta, al contrari del que deia Dylan, no es troba en el vent. Ens volen fer creure que pagam menys quan realment pagam més.

Aquest increment no té aturall i aquest mes de gener el rebut elèctric ha tornat a pujar. El ministre Soria quan ha vist els ullals de la FACUA -l'organització de consumidors- que ha xifrat l'augment del preu d'electricitat en un 17% interanual i un 3'9 al mes de gener, ha sortit com un torero al bell mig de la plaça i, com si fos un fan de Dylan, ha trobat la resposta en el vent. Sí, ha dit que n'ha fet poc i que ha plogut poc, per això no s'ha generat prou energia eòlica i hidroelèctrica. Seguint aquests paràmetres i vista la meteorologia d'aquest darrer mes és d'esperar que el proper rebut tendrà una davallada substancial. I la davallada dels combustibles fòssils no ha compensat el poc vent?

Però és l'estratègia del govern el fet que estiguem tranquils. Si fa uns dies, pocs, va dir això del vent a Barcelona – devia bufar la tramuntana?- ara el ministre ha dit que no cal alarmar-se perquè la tendència en els pròxims mesos és que el rebut s'abarateixi. No ho pot assegurar, ho ha dit ell mateix, perquè, el preu de la llum varia cada hora. Però podem estar tranquils que ha dit que s'abaixarà. També ha repetit la mentida que el preu de l'electricitat ha tengut baixades el 2013 i el 2014. On són? Se les emportà una bufada de vent? Com és que no han arribat a les nostres butxaques? Si la culpa és que no ha bufat el vent, sempre les energies netes tenen la culpa de tot, al rebut s'informa que més del 33% dels costos regulars van per incentius a les energies renovables, cogeneració i residus. On són aquests incentius? Quins incentius tenen els particulars per poder instal·lar energies renovables en els seus habitatges? Per què la cogeneració d'energia està penalitzada pel govern que justifica les pujades constants del rebut quan la cogeneració podria fer minvar el preu que pagam els usuaris? Per què en temps de greu crisi l'electricitat s'incrementa tant i no ho fan els sous o les pensions -especialment la dels que la reben mínima?

Parlant de vents i de torrents. Es veu que en Bauzá no sap ni el vent ni el torrent que passa per la seu física del seu partit. Potser el vent que no ha bufat per fer girar els molins eòlics sí que ho a fet dins les calaixeres de la seu del PP i n'ha fet desaparèixer els papers compromesos. Potser també, fluix de mollera com és, una bufada de vent traïdor ha deixat sense memòria el nostre august president i no sap si va rebre l'ajut generós i sota mà d'empresaris per fer la reforma de la seva seu. Ja ho saben lectors, el vent mai no bufa per tot igual. I hi ha vents i vents.

Rafel Crespí i Ramis

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per veritas, fa mes de 8 anys

A Espanya des de molt de temps impera la llei de l´enganement o des "pelotaso", o millor dit, es parasitisme. Enganar per a viure sens treballar és s´esport nacional espanyol i no pas es futbol.

Valoració:18menosmas
Per xesc, fa mes de 8 anys

Estimat Rafel, a Espanya desde fa molt de temps ens fan creure que el blanc es negre i el negre blanc. Els mitjans de comunicacio espanyols estan en mans dels poderosos y tots sabem de qui parlam. L' unica sortida es la independencia.

Valoració:23menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 8 anys

Jo no estic satisfet de res d'aquesta Esppanya, ni de la legislaciò ni dels legisladors, sense anar mès anfora es "quefe" va canviar una llei per legalizar el seu pis.
l'Hacienda que som tots, ens fa la vida impossible per cinc € però si son milions, bè vine i li trobarem soluciò.
A mès hi ha un caramull de de "PPadres de la Patria" que no s'enteren de lo que fan els seus subordinats, quant els agafen en la mà al calaix, i ni han tants..
L'energía, uf, he llegit que la millor energía surt de la llotja del Bernabeu, fins que li vegeren la coa al Castor.
A mès això que un dirigent fomenti l'energía eòlica i el seguent ho canvii tot i deixi els inversors penjats, això no ès un pais serio.
I que l'estat doni 60.000 mlions als bancs,i desprès als ciutadans els bancs perque falten dos euros per pagar un rebut de llum o aigua, el retornen i te cobren 25 o 30 € això ès una estafa en connivència amb l'estat.
I les llistes d'espera....i les...... i les.....i mai acabar.
Bè salut, aixì i tot ens fotran

Valoració:24menosmas
Per Déu ajudi a s'enganat, fa mes de 8 anys

El president Rajoy va anar a la China l'any 2014, allà va alabar aquest país asiàtic, per l'us de la tecnologia i energies renovables , mentre que a Espanya , el president Rajoy frena l'us de les energies renovables.

Al Regne Unit, se legisla per evitar la transmissió d'infermetats genètiques i així beneficiar a partir del mes Octubre a unes 2500 dones, sense perjudicar a ningú. En canvi a Espanya se legisla per beneficiar a unes quantes empreses elèctriques i perjudicar a milions de persones.

No estic satisfet d'aquesta Espanya que legisla en contra meva.

Valoració:15menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 8 anys

Lo millor ès produir la pròpia energia, a aquest cas la electricitat.
Preus una central de 15.000 kw costaria uns 65 milions de euros, i podria abastar quatre pobles petits de 1.000 habitants.
També se pot fer individual, per plaques solars, o por combustibles com el gas o carbó.
Tal vegada an el futur ja hi haurà bateries de grafeno que podran emmagatzemat la electricitat i la producció individual de electricitat seria la tònica.

Se ha de suprimir el sistema actual de xarxa commutada, ja que bastarà una orde del gran amo per a que tota la UE se quedi sense electricitat.
Ja te pots imaginar lo que passarà quan arribi el dia D.

Valoració:11menosmas
Per M.Randa, fa mes de 8 anys

Les companyies energètiques han d´assegurar la jubilació de tots els excap de govern espanyols, i per a fer-ho no podran rebaixar gaire o gens les factures. Per a elles el benestar dels governants és prioritari, més que el benestar de la gent.
ESCAÑA ES UNICA, COM EL JURASIC, I ELS CATALANS BEN AVIAT EN MARXAREM. ADEU !!

Valoració:19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente