Quan els ganivets tallen

TW
9

José Ramon Bauzá té molts defectes. És, indubtablement, el president de la Comunitat que més urticària ha provocat a l’oposició i el que ha generat més dubtes, en vida, als seus mateixos. No és fàcil mantenir-se en el poder en els temps que corren. En aquest cas nostre sabem, tanmateix, que el govern es manté sol, acompanyat de música estrident i desafinada, amb músics de formació irregular però ben uniformats. Això és el que se sent i es veu diàriament, sobretot en els mitjans oficials, entre els quals excel·leix l’actual televisió autonòmica amb professionals que creuen que mai no seran passats per les armes com ho han estat els seus companys de Canal 9.

La vida és així i els nostres governants actuals són d’aquesta pasta, fets per actuar sense misericòrdia i sense raons suficients per convèncer. És igual, el més important és que els ganivets tallin de debó i entrin a tall de mànec. La ciutadania vol feina i aquest govern en fa molta. Per ventura en trenta anys no n’hi havia hagut cap de Govern Autonòmic tan laboriós i tan dedicat a fer vida de trinxera. En aquest sentit són un exemple. En haver retret a l’oposició que haurien d’haver fet més feina en la legislatura anterior ja es queden satisfets, com aquelles gallines ponedores que sempre es pensen fer ous de dos vermells. Ramon M. Nogués afirmava fa uns dies que “no convenç el que es veu sinó el que s’entén. I el que cal entendre en profunditat ens ho diuen els poemes”.

Certament allò que veim és bàrbar i pedestre, fet a mida dels éssers irracionals, escassament ensinistrats en l’art de pensar ni en el de crear. Per sort aquesta setmana commemoram un aniversari d’interès anímic rellevant, celebram l’esperit de la democràcia. Desitjam llarga vida al sistema de llibertats, però esperam que s’acabi d’una vegada per sempre aquesta mirada tan reduïda i codificada de la llibertat, aquesta por atàvica a dialogar i a viure oberts a tots allò que suposa risc. La constitució, recordem, no va ser acceptada majoritàriament ni al País Basc ni a Catalunya, i avui no passaria la prova de cap plebiscit mínimament rigorós. Amb una mala constitució hem anat fent, sempre amb més problemes i entrebancs dels que ens mereixíem. Ara, passats els anys, aquesta constitució ens sembla un catecisme polític de gust ranci, incapaç de regar els plats que ens toca cuinar diàriament amb bon gust. Quan les forces més rígides i antidemocràtiques imposen una constitució i obliguen al seu compliment, alguna cosa està fent figa. Vivim entre constitucionalistes fossilitzats i autonomistes armats amb ganivets ben esmolats i trabucs que semblem com a trets d’un altre temps.

Pere Fullana, historiador