algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 21°
21°

Gènesi d'una artista (1958)

"El grup escultòric estava acabat i na Susanna mateixa ho preparà per tal de poder-lo trametre a la seva destinació. Tenia la sort que per les seves venes, a més de la sang del seu avi, el músic, corria la de la seva família d'artesans. El pare de la seva mare havia estat fuster i constructor de cases, i la jove heretà d'ell el coneixement de la fusta i de la pedra i de saber manejar bé les eines. No tenia moltes eines, però mai no se li acudí de comprar-ne més a baix preu. I com més treballava, més s'adonava de les eines que havia de menester, fent-se el propòsit de comprar-les tan prompte com li fos possible. Se sentia orgullosa de la seva capacitat per a donar forma, amb l'ajut de les seves mans i de la seva intel·ligència, el tosc i vulgar material. Na Susanna va haver de saber els detalls de com estava fet el cos humà i també quin esquelet de fusta, quina carcassa tendria el volum i la resistència suficients per a protegir entre les seves parets aquella enorme massa d'argila.

Va haver de saber manejar el martell i clavar claus, retòrcer filferros i calcular les proporcions que havia de reunir el basament. Finalment va haver de calcular tant com pensar. I na Susanna va haver de preparar les seves figures per al trasllat, embolicant-les en teixit d'estopa, després d'haver omplit de draps tots els buits. Per arribar als caps de l'home i de la dona, hagué de pujar a una escala de mà. Un fuster li havia fet una gàbia de fusta tallada en dues meitats. Quan les estàtues estiguessin perfectament protegides, col·locaria les dues mitges gàbies al damunt, davant i darrere, com si fossin dues conquilles, que seguidament subjectaria amb gruixuts llistons de fusta. Cantava fluixet que allò seria la seva glòria i se sorprenia veient que era la primera vegada que cantava sense saber que estava cantant...".

És la gènesi d'una artista: quan hom descobreix aptituds i les transforma en actituds, l'encís de les arts plàstiques i alhora una imaginació sense limitacions. Quelcom que ens contava Pearl S.Buck a la seva obra The Proud Heart, el cor orgullós. Com en tantes altres obres, aquesta gran autora nord-americana, filla de missioner protestant, que passà a la Xina bona part de la seva vida, a més d'entretenir i educar els lectors, com proposen les sagues orientals, ofereix una visió maternal de la vida per a reafirmar el que és etern i universal. Així doncs, Pearl Sydenstricker Buck (Hillsboro, Virgínia, 1892-Danby, Vermont, 1973) ens descriu una de les seves figures femenines amb esperit de superació. Emprà per a diverses novel·les el pseudònim John Sedges i el 1938 rebia el premi Nobel de literatura. La tal Susanna representa, alhora, el reconeixement als que vénen al món amb un innat enginy i el saben aprofitar, quelcom que no és, per a dissort humana, gaire freqüent.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.