muy nuboso
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 8.12°

El naixement de Hulk (1962)

Aquell maig de 1962, quan el món s'enfrontava al punt més calent de la Guerra Freda, apareixia en el mercat del còmic un nou personatge que gaudiria de gran èxit, Hulk, una muntanya de carn humana que destrueix tot el que troba al seu pas. El creador i guionista de l'heroi és Stan Lee i els dibuixos són a cárrec de Jack Kirby. El producte resultant, tot i que s'inspirava segurament en el doctor Jekyll i Mister Hyde, és a dir, la novel·la de Robert Louis Stevenson, trencà motlles dins el gènere i això era perquè denunciava aquell estat de tensió permanent, armada, entre els Estats Units i la Unió Soviètica. El cinema i la televisió no trigarien a fer-se ressò del popular fenomen i la imatge de Hulk s'incorporà a la societat occidental d'aquell moment, mentre que era allunyat dels papers que es publicaven més enllà de la cortina de ferro. Hulk era, com en tantes altres avinenteses gràfiques, propaganda anti-comunista però alhora, amb la mala bava del general del Pentàgon Ross, crítica contra la carrera armamentística nord-americana.

A través de les historietes assistim a un debat on es parla d'ones mentals, màquines secretes de destrucció, ciutats destruïdes per terratrèmols dins la mar, poders magnètics, forces paralitzants, caps nuclears, cinturons de radiació, refugis que són càpsules de ciment armat de tres metres de gruixa, camions que transporten restes radioactives per a proves atòmiques per a la seva posterior abocada als fons oceànics, la por que domina el planeta quan els comptadors Geiger disparen el seu batec i esclaten...

El llenguatge del còmic és tan imaginatiu però també tan directe que és difícil sostreure's al missatge subliminal que de tot plegat conté. I enmig de tal mosaic, el personatge, Hulk, definit per si mateix com una bestial i brutal mena d'home, criatura que no té por de res, ni del dolor, ni de la mort, ni del foc, ni del gel, ni de la ment dels seus semblants, que rebutja la raó i, abans del seu pas del mal de la revenja al bé de la solidaritat, adora el poder. És l'alter ego d'un científic nuclear, Bruce Banner.

I és, sobretot, el resultat de les forces desencadenades dels raigs gamma, una especulació més dels laboratoris atòmics i la qual fórmula volen robar els agents soviètics. És, doncs, l'aventura èpica que feia reflexionar l'home del carrer, el lector de trinxes il·lustrades del periòdic, amb les amenaces que tenia sobre el cap al llarg d'aquella dècada del Mur de Berlín, la crisi dels míssils de Cuba, el conflicte del Vietnam i Hulk, del qual afirma el mateix Lee que "encara que no hi ha maldat en el seu cor, la gent li té por per la seva tremenda força..." .

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.