algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
13°

Si per Sant Pau fa tramuntana, el pescador passarà gana

Diu el refrany que "en la lluna minvant de gener, s'ha de sembrar, tallar i podar tot el que hagis de menester". L'esperadíssima lluna vella d'enguany és també la lluna de la Conversió de Sant Pau, dimarts dia 25. Una data molt emblemàtica entre els pagesos i ramaders. Per altra banda, si durant la seva nit surten els estels, tot l'any anirà bé. El minvant arriba a les 13 hores i 58 minuts de dimecres, dia 26. A les Illes existeixen les calendes o signes de Sant Pau, com succeeix amb els comptes de Salomó, els dies d'encoure, els pactes de Nadal o les cabanelles del mes d'agost. En aquestes calendes, temps enrere, els agricultors hi creien molt. Es tracta d'una pràctica de meteorologia popular prou estesa. Tots ells consisteixen en la predicció dels dotze mesos a partir del temps d'una dotzena concreta de dies, i prediuen del gener al desembre.

MESTRE PERE ESPERANÇA, UN ANY FÈRTIL.
Pel present 2011, mestre Pere Esperança, al seu pronòstic cíclic, dóna una bona anyada, la roda perpètua prediu un any fèrtil i els comptes de Santa Llúcia, si no s'erren, pronostiquen el temps que toca fer enguany. A Felanitx, Tià Guingaia també ha fet els seus càlculs, com diu ell, "més que per tornar d'alguna manera al temps passat, perquè el temps futur no caigui en el més trist oblit"; i aquestes són les principals conclusions a les quals ha arribat, obviant el gener, que està a punt de concloure.

PER LA CANDELERA, FRED DAVANT I FRED DARRERA. Del febrer, diu que en pocs dies desbaratarà tot el que s'havia compost. Quinze primers dies freds, molt ennigulats, però sense fer cap ploguda que s'ho pagui. A partir de mitjan mes, el temps s'aclarirà i la temperatura serà més agradable. No estarà tan tapadot com estava, però el temps serà molt humit. Amb el ple de la Lluna es mourà vent, no massa fort. El març entrarà amb aigua, per ventura dia 4, amb el girant a Lluna nova. Farà molt de fred i vent fort fins a mitjan mes, però a partir de principi de la segona setmana s'anirà aclarint. Pel ple de la Lluna, dia 19, tornarà entrar el fred, però farà una bonança devers dia 23 per tornar a refredar a la darreria del mes. Aquests darrers quinze dies, el temps toca que sigui més sec.

SETMANA SANTA I PASQUA BANYADES. Del mes d'abril puntualitza que entrarà sec fins a mitjan mes. Continuarà així com va sortir el març; estirat i molt fred. Dins els primers vuit dies plourà, encara que no gaire fort, i en els dies de davant tornarà a sortir el Sol, fins dia 15. A mitjan més, el temps serà molt tèrbol, ennigulat i humit. Hi haurà dies assolellats i amb ruixats de quatre gotes. Llevat de vent, serà ben ver allò d'"abril, mudances mil". La Setmana Santa i Pasqua podrien ser banyades. Els altres mesos de l'any, pel seu interès, els explicarem en una pròxima secció.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.