cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

L'equidistància (?) d'Unió Mallorquina

Josep Melià, al front d'UM, està enfeinat en la reivindicació de l'equidistància política, una ubicació que li permetria enteses postelectorals amb formacions a l'esquerra o a la dreta de la seva. L'equidistància és un concepte que s'associa correntment al de centre polític, i que, en una situació estable, deutora, per tant, del pes específic de les idees, no experimenta una gran mobilitat, no es mou imprudentment de babord a estribord. Els liberals alemanys, amb aquesta premissa i en aquestes circumstàncies, han operat durant anys amb meravellosa maniobrabilitat.

La filosofia del centre polític va tenir un gran èxit en aquella Espanya de la transició, tan poruga. El partit que s'atribuïa aquesta ubicació en el mapa polític era un conglomerat de gent molt de dreta i de gent més suavitzada per la idea de democràcia. Se suposava que estava al centre perquè hi havia formacions encara més dretanes, la fundada per Fraga Iribarne, AP, futur PP, i la gent que es reunia en partits i grups obertament antidemocràtics. Però aquell centre -l'evolució posterior de la majoria dels seus efectius ens ho confirma- estava bàsicament escorat a la dreta. Algunes personalitats concretes, com Josep Melià, pare de l'actual dirigent d'UM, eren l'excepció en la part més visible d'UCD i del projecte fallit que en va sorgir, el CDS.

Josep Melià jr. ha heretat l'aspiració a l'equidistància, que ara vol imposar com a valor polític primordial a la seva UM -i en això coincideix amb l'anterior equip directiu. Però aquesta operació és cada dia més difícil, més arriscada, perquè a banda i banda es produeixen uns desplaçaments de càrrega que poden fer naufragar el vaixell.
Josep Melià no pot ignorar que el PP és, a hores d'ara, un partit extremament radicalitzat, tant a nivell de l'Estat, per tant, en política general, com en la nostra comunitat, on ja ha anunciat accions concretes contra la llengua, que revelen unes actituds que, òbviament, van més enllà. No és cap novetat: l'exemple és el País Valencià, on es practica un segregacionisme cultural absolutament grotesc, tan allunyat de les raonables accions que les acadèmies de la llengua espanyola duen a cap per evitar la dispersió i el caos.

S'ha dit que Melià té garanties de Bauzá en el sentit que no tocaria la legislació en matèria lingüística si el PP obtengués el suport d'UM per a governar. L'oferta és d'una misèria que posa carn de gallina. L'acceptaria UM? Acceptaria UM un acord amb algú de qui saps que anirà contra la teva gent i el teu patrimoni cultural el dia que no et necessiti? Si el PP no té ben clar que, per obtenir suports, no es tracta d'ajornar la seva política lingüística, sinó tornar al seny fundacional de l'Estatut, UM es conformaria a allargar l'agonia. I un partit en el qual militen tants de defensors del país, no pot prestar-se a aquest col·laboracionisme amb els que han manifestat els innobles objectius de debilitar allò que tant ha costat de recuperar. L'equidistància respecte de l'extrema dreta no et situa al centre, sinó a la dreta, potser a la dreta dura. L'obsessió per l'equidistància et pot convertir en una formació sotmesa a la definició dels altres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per A.L.M., fa mes de 13 anys

Crec que ens aniria molt bé tenir un partit semblant a UM però constituït, bàsicament, per gent honesta que no estàs disposta a trair els seus votants confabulant-se amb partits d'ideologia contrària per obtenir beneficis personals. Potser la tinguem algun dia, quan arribem, si és que hi arribam, a una democràcia com pertoca.

Valoració:9menosmas
Per Xesca, fa mes de 13 anys

A l'oposició hi haurien d'estar pp i psoE i a les Illes Balears ens aniria tot molt millor.

Valoració:10menosmas
Per Ferran, fa mes de 13 anys

Estic totalment d'acord amb en Caubet. UM necessita estar una legislatura, com a mínim, a l'oposició, sense tenir cap opció de poder. Seria el millor per a tots

Valoració:8menosmas
Per Caubet, fa mes de 13 anys

Bon ànalisi. A més a més, seguint amb el procés de renovació no li vendria gens malament a UM, estar una legislatura a l'oposició, sense entrar en cap Govern. Fent el que ha fet aquest darrers mesos, una oposició responsable i fent acords puntuals. Un Govern en minoria no serà pitjor que segons quins Governs de coalició.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente