nubes dispersas
  • Màx: 19.43°
  • Mín: 12.82°
16°

Per Sant Lluc, sembra moll i sembra eixut

Per obrir una nova setmana tenim la festivitat de Sant Lluc, moment que es recull la fruita tardana, darrera ofrena dels mesos estiuencs, amb les magranes i les nesples al seu punt. Com a patró dels pintors, artistes plàstics, metges i cirurgians, escultors, enquadernadors, llanterners, llauners, carnissers i del bestiar, l'evangelista és molt habitual en el refranyer popular: "Per Sant Lluc, mata es porc i tapa es cup". Les seves dites són relatives a la matança del porc i a les nesples (Per Sant Lluc nesples pelluc"), però el trobam també vinculat amb el calendari de fires de Mallorca, que sempre han tengut un fort component agrícola. Les fires tenien lloc en dates posteriors a les recol·leccions i les veremes. I encara que avui, per a realitzar la majoria de labors, només s'usi el tractor, antigament s'hi empraven els animals -muls, cavalls, ases, bous, someres...--, que donaven sentit a les fires de bestiar.

LES FIRES DE SANT LLUC. Diu el refrany, en l'anterior sentit, que "Per Sant Lluc, la castanya salta del pelluc; i al cap de nou dies, a fira la duc". Amb la lògica deformació provocada pels temps moderns, però amb tot el seu ambient popular, arriben els dies de gaudir de fires i firons. Tot aquest devessall actualment arrossega molta gent, però les fires han perdut una mica els atractius pels quals foren creades. L'interès de celebrar-les en aquestes dates, allunyades normalment de les celebracions patronals, també s'ha de vincular a les primeres matances dels porcs. Vénen dies adequats també per fer una alfàbia d'olives trencades que podreu comprar a fira o a qualsevol altre mercat de poble que es tengui com a tal.

PER SANT LLUC, A SEMBRAR SI PUC. Quan la pacífica tardor aixeca pels camps el seu cap, adornat de fruits, convé escampar o dipositar la llavor a la terra preparada per a rebre-la. Podeu sembrar en eixams o a barreig, com en diuen a Menorca. Així es feia antigament, tirant grapades de gra que el sembrador portava dins una senalla. També es sembrava a cavulls o a caveguell: fent clotets en terra i dipositant-hi alguns grans en cadascun. Abans de l'actual mecanització, era habitual sembrar a solc, anant darrere el llaurador i tirant la llavor dins el solc que aquell feia. Aquests dies enrere, els ruixats han banyat la terra i tot és a punt per començar una nova collita, sempre plena d'esperança.

SANTA ÚRSULA I LES VERGES. La lluna en el creixent va tornant grossa i fins dissabte que ve, a les 3 hores i 38 minuts de la matinada, no arribarà al Ple. Abans la setmana tendrà la nit de Verges, entre dimecres i dijous. Les serenates, els bunyols i la mistela seran a l'ordre del dia. Es commemora, d'aquesta manera, la tradició de les onze mil verges de Santa Úrsula, la patrona del jovent i de les professores. És una santa invocada contra els estralls de la guerra i per obtenir-hi una bona mort, la qual cosa no és que sigui gaire reconfortant, però hi ha coses pitjors.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.