nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín:
18°

La UM que no cessa

És de suposar que les coses, des de dins Unió Mallorquina, no es veuen igual que des de fora. Passa amb tot, això. Però un partit polític segurament hauria de tenir molta més cura amb la imatge que projecta a l'electorat. Primer, és clar, es tractaria de fer les coses bé. I, després, saber-les presentar correctament a l'opinió pública.

No deu ser fàcil. Per exemple, el PSM és un partit amb grans dificultats per posar en valor la seva feina davant de l'opinió pública. Aquesta manca de sintonia fa anys que dura, i hi ha hagut al capdavant del partit diferents persones amb tarannàs ben distints. Però l'assignatura continua pendent. El jacobinisme d'una bona part dels mitjans de comunicació, amb la tàcita o expressa complicitat de les forces polítiques centrípetes, ho podria explicar en part. Fins i tot en bona part. Però ens queda l'interrogant referit a la part que correspon al partit. Tots ens ho hauríem de fer mirar. Tots, perquè la presència en la vida política illenca dels partits autòctons és de vital importància.

Parlàvem més amunt d'UM. No sabem quin aire es respira en el si del partit, però és urgent que adobin la sensació de desfeta que percebem la gent de fora. L'exemple de Flaquer hauria de ser imitat per un parell de càrrecs en situació desesperada, i no perquè pesi sobre ells una o més imputacions, sinó perquè el seu comportament s'ha fet insostenible. Hi ha un parell de persones que s'han desacreditat de manera irreversible: per més que la Justícia en declaràs la innocència, s'han autoexcloses del futur polític per una qüestió de formes -i no tan sols de formes, perquè enganxar-se al poder tot i sabent que s'està desprestigiant unes institucions, un partit i la política en general, desborda el marc formal per entrar de ple en el terreny de les males pràctiques.

Potser els fa por, a aquestes persones, que el partit es pugui regenerar i funcionar millor sense elles. Tots-es hauríem de saber que hi ha coses que funcionen millor sense nosaltres -pràcticament tot. Sovint són aquelles coses per a les quals ens consideràvem especialment capacitats. O aquelles per les quals sacrificaríem la vida -o l'honra. En qualsevol cas, s'ha d'insistir que, si feim l'esforç d'imaginar una UM sense les persones que ara n'enterboleixen la imatge, apareix un panorama habitat per militants, homes i dones, molt més capacitats i sans que molts dels que han donat fins ara la fesomia al partit.

Des de dins, per ventura aquestes persones no perceben el rebuig cada dia més generalitzat de la ciutadania. Algú els hauria de dir que, des de fora, inspiren tot de sensacions negatives. És estrany que no se n'hagin adonat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ell que ho véssem!, fa mes de 13 anys
Un dels principals defectes de la majoria dels polítics que patim és aquest de voler enganxar-se al poder amb tot i saber que 'estan desprestigiant unes institucions, el seu partit i la política en general. I si no se n'adonen, és que són massa curts per ocupar llocs de responsabilitat. Arribarem algun dia a tenir suficients polítics responsables per no haver de patir el perjudici i la vergonya de veure massa càrrecs del govern ocupats per ineptes o corruptes?
Valoració:7menosmas
Per Antoni LL, fa mes de 13 anys

Mai no serem res sinó pensam amb vocació de voler ser majoria no de capelleta autosuficient o minoria determinant.
Sense creurer-se superior per natura el nacionalisme guanyarà.

Què es això de no poder pensar que els mallorquins de centre-dreta o esquerra votin al PP o al PSOE? Són més de 350.000 i nosaltres tots els nacionalistes junt poc més de 50.000.
Valoració:5menosmas
Per Eusebi, fa mes de 13 anys
Consider urgent repensar el nacionalisme a Mallorca. És imprescindible ara mateix. Els dels PSM s'han de decidir per una opció centre o per una d'esquerres. UM ha de fer un gran esforç per rejovenir l'examen de consciència i seguir batallant. L'objectiu primordial és convencer els mallorquins -en gran part votants del PP- que seu tall depen dels partits partits nacionalistes, si no volen convertir-se en el darrer mot del credo.
Valoració:11menosmas
Per Toni, fa mes de 13 anys
Joan R. Et parlaré del meu cas, estic afiliat a UM perquè consider imprescindible l'existència d'un partit nacionalista de centre al més pur estil PNV i/o CiU. Em nego a pensar que els mallorquins de centre-esquerra votin al PSOE i em nego a pensar que els mallorquins de centre-dreta votin al PP.

Que la UM del passat i la d'ara no ens acaba d'agradar a molts és un fet, però si vols canviar qualque cosa ho has de fer des dins. És molt fàcil criticar, però sense esforç i feina no canviarem res.

Per jo, això és ideologia.
Valoració:12menosmas
Per Xesca, fa mes de 13 anys
No adonar-se de la percepció que se'n té des de fora no és patrimoni només d'UM sinó de la majoria de polítics i partits. A posta cada pic més hi ha menys gent que es prengui la molèstia d'anar-los a votar.
Valoració:8menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 13 anys
Què vol dir "posar en valor"?
Això de Tots-es, ho posaries a una novel·la?
Valoració:-15menosmas
Per Joan R., fa mes de 13 anys
Potser els militants d'UM estan més capacitats que els actuals dirigets, ens hauríem de preguntar quina fou la motivació que els va dur a afiliar-se a aquest partit, la ideologia? Tenc els meus dubtes...
Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente