muy nuboso
  • Màx: 27°
  • Mín: 21°
20°

Pels camins porrerencs de sa Pedrera i Son Drago

En aquests nou lliurament us donarem les fites per fer una bella excursió amb bicicleta, sense gaires dificultats a excepció d’alguns petits costerets que, amb paciència i voluntat, són fàcilment superables. La ruta transcorre per la franja de migjorn de Porreres i, en conseqüència, per l’extrem sud de la comarca del Pla. Té un recorregut d’uns 17 km, sempre per camí asfaltat. Com a al·licients, un contrastat paisatge, oscil·lant i amb un bon raig d’elements etnològics d’interès. Partim des de la vila de Porreres, en concret de la ronda sud, entre les carreteres de Campos i Felanitx. Aquí arrenca el camí de ses Pedreres, ben ample i senyalitzat [1]. Els primers metres avancen entre hortets, naus comercials i alguns xalets moderns. Aviat ens envoltaran els extensos sementers del migjorn porrerenc. Més endavant, la ruta deixa de banda una curiosa casa en angle i tot just després, en un camp obert, resta una vella sínia abandonada.

En pocs minuts trobarem la primera cruïlla important de l’excursió. Aquí, hem de seguir cap a la dreta, pel camí de Son Orell [2], el qual també du a sa Bassa Roja, antiga possessió avui explotada com a negoci de restauració. El camí continua vorejant camps de conreu, amb el puig de Monti-sion gairebé davant nostre. En pocs minuts, deixarem de banda el portell de sa Bassa Roja i entrarem a la part més ombrívola d’aquesta tirada. Aviat trobarem una nova desviació; continuarem ara cap a la dreta, marcada amb el cartell de l’agroturisme de Son Mercadal [3]. Els primers metres voregen un campet que, durant la primavera i la tardor, es mostra deliciós. Posteriorment, surt a una nova cruïlla, on cal seguir a l’esquerra. Al cap de pocs metres, deixarem l’entrada de Son Mercadal i trobarem de nou un creuer. Seguint l’asfalt, voltam a la dreta, vora un gran hivernacle. Al final d’aquesta curta tirada, al costat d’una sorprenent casa, la ruta volta a la dreta, pel camí de Son Pau.

Aquest camí presenta una mica més d’amplària que no l’anterior. Tot i això, no ens hem de confiar, atès que hi solen passar vehicles pesants i algun d’accelerat. A l’esquerra, deixarem Son Pau i el seu pou [4], Son Pau Nou i Son Pinya. Sortim a la carretera vora un curiós dipòsit modern (merletat a la siciliana) i un gran hivernacle. Voltam amb molta cura cap a Campos (esquerra). Tot d’una deixarem el punt quilomètric 3, l’entrada de les vinyes de Son Mesquida [5]–possessió Son Porquer– i tot just després l’inici del camí de Son Drago, per on continuarem. Els primers metres avancen paral·lels a una paret seca d’excel·lent factura, amb filada de dalt. Des d’aquí es poden contemplar les extenses vinyes de Son Porquer, amb les cases de possessió i el magnífic molí de vent. El camí puja lentament pel costers de la mola des Monjos i el puig de Son Drago. Des d’aquí, la panoràmica de la plana és magnífica. Al final de la tirada, arribam a l’entrada del camí de Son Drago, on nosaltres girarem a la dreta, vora un camp amb figueres.

El camí serpenteja entre masses de canyissar i passa vora Son Cotí. Al costat, hi ha el promontori del puig de Moro. Des d’aquí, haurem pogut veure les estructures de les cases de Son Drago [6], de tres plantes d’alçat, amb coberta a dos aiguavessos i dotada de diverses terrasses. El camí torna a dibuixar un nou revolt i arriba a una cruïlla, on giram a la dreta. Ara el camí puja, amb una paret seca a l’esquerra, i a l’altra banda, un camp de garrovers. Al cap de poc, arribarem al següent creuer, on giram a l’esquerra, pel camí des Moreis. La ruta, ara més alterosa, flanqueja de nou petites parcel·les, totes amb llurs barraques. El puig des Moreis en queda a la dreta, ben poblat de pins. Després de deixar una nova construcció de gran volum a l’esquerra arribarem a la desviació (senyalitzada) que ens durà fins a la font des Moreis [7], a la qual mereix que li dediquem uns minuts. La font, situada a la dreta de la camada, és de gran rusticitat; està composta de tres piques contigües, molt desgastades, que ens remet a l’antigor de la surgència.

Tornam de nou al camí, pel qual continuam fins al darrer creuer de la ruta. El camí de l’esquerra ens duria fins a Son Lluís i al talaiot de Baulenes; el camí dret, fins a la possessió des Tast; en canvi, cap a la dreta, ens tornarà a Porreres pel coll d’en Cerdà. El camí ara puja lentament; sobrepassam un seguit de petites propietats ubicades a peus del puig des Moreis: Can Nobre, Cas Cavallista, Can Crosseta i Can Paula. Més amunt, a l’altra banda, coincidint amb l’entrada a una finca, un interessant pou encastat a la paret. A poc a poc, el camí s’enfila deixant de costat sa Garriga Comuna i la serra de Son Mesquida. Gairebé a dalt del coll, es contempla de ple l’agut perfil del puig d’en Femella. Aquí podrem aprofitar per gaudir d’una nova intervenció de recuperació patrimonial; a l’esquerra, per un camí senyalitzat, podrem visitar el pou de Son Codem, de secció circular, brancals i travesser [8].

A partir d’aquest punt, el camí davalla amb rapidesa, entre moltes tanques de conreu. Al fons, l’inconfusible campanar de l’església parroquial de Porreres ens indica que ja hi som ben a prop. Al final, el camí surt a la rotonda del pou Nou, perfectament rehabilitat l’any 2000 [9]. A la vora s’alça un dels goigs del camí de Monti-sion. Des d’aquí, entram dins la vila de Porreres, on ens espera un merescut descans com a culminació d’aquesta bellíssima excursió.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.