Sr. director: Des de fa mesos, la implantació de les assignatures que s'inclouen sota el nom genèric d'Educació per a la ciutadania ha aixecat un intens debat polític i social. Aquesta matèria s'ha erigit en un dels emblemes del programa educatiu del partit socialista, que és avalada fermament pel Ministeri d'Educació davant dels atacs de la dreta i de la Conferència Episcopal Espanyola. Entre els lloables objectius que es volen aconseguir amb aquesta matèria, hi trobem el de desenvolupar una consciència cívica, crítica i autònoma inspirada en els drets humans, conformar una convivència cívica responsable inspirada en els valors de la Constitució espanyola i de l'Estatut d'autonomia, comprometre's en la construcció d'una societat democràtica i justa i equitativa, etc. Tots, com podem comprovar, objectius de gran importància en el marc d'un Estat social i democràtic de dret .
Ara bé, una cosa és la polseguera mediàtica i dialèctica que ha provocat i, una altra, la realitat acadèmica amb què es trobaran els escolars de les illes Balears a partir del proper curs.
Efectivament, l'èmfasi que s'ha posat a implantar aquestes assignatures dins del currículum escolar no és el mateix que hi ha a l'hora de regular el pes acadèmic que tindran. I dic això perquè, a 1r. curs de Batxillerat, hom ha previst que l'assignatura que actualment s'anomena Filosofia I, que té una càrrega lectiva de tres hores setmanals, sigui substituïda per una altra que es dirà Filosofia i ciutadania, amb una càrrega de només dues hores setmanals. Entenem que rebaixar d'aquesta manera l'horari lectiu suposa infravalorar la importància de Filosofia i ciutadania, la qual cosa es contradiu amb la defensa pública que des del Govern central i autonòmic es fa de l'Educació per a la ciutadania.
Els encarregats d'impartir aquesta matèria serem els professors de Filosofia, que volem denunciar públicament que, si l'assignatura Filosofia i Ciutadania passa de tenir tres hores setmanals a tenir-ne dues, no es podran assolir els objectius prevists. En definitiva, es degradarà una matèria que considerem bàsica per a millorar la convivència en una societat democràtica i oberta.
Pere Reure Melià. Palma.