El moll s'engalana i les barques plenes de paperí semblen una
plaça de poble en festes. Baixen la imatge de la parròquia de Santa
Creu, la carreguen a bord d'una barca del bou i, amb la gent, es fa
una passejada per dins el port. Enguany l'hi durà una barca nova de
trinca. Sant Pere era pescador, per això, a la mar hi ha «barquetes
de Sant Pere», uns grumerets, i un peix, el «gall de Sant Pere»,
amb dues taques negres que pareixen monedes, de quan el sant anava
curt de doblers. Un any, «Paco, el Loco», posà la barca a tota
màquina, passat el dic de l'oest, i espantà els passatgers
ocasionals de mala manera. Viure prop del port de pescadors de
Palma vol dir tenir la mar a prop i quan pega passegera o no pots
dormir, baixes i ja hi ets. A fosca tancada, la llotja del peix és
un devessell, les 'traïnyes' ja han tornat, i si és temps de
sardina, aladroc, jonquillo i tota la menudea, gamba, calamar i
calamarí, els bars de prop tenen obert i sempre es pot esmicolar.
«Fa calabruix !...», se tiren "els pescadors i les madones" el gel
capolat pel cap, el gel que després taparà els canastros de plàstic
plens de peixos, camí dels restaurants i les paradetes de les
places, per vendre'l damunt les «pedres» del mercat.
Els cas de les barques del bou és diferent, horabaixenc, devers
les cinc hi ha una certa lulea quan arriben. Primer amarren i ja
tot d'una els patrons vigilen i els armadors controlen el que baixa
de la barca i es descarrega damunt uns carretons de ferro. Ara és
època de galls, molls, pagells, raps, rajades, gatons, sorells,
gerret i peix de prémer a voler, poca gamba. La gamba guapa és la
de per Sóller, grossota i vermella. «A mi no m'agrada», me diu en
Pere, com estugós, «perquè és grossa i quan tens el cap torrat la
coa encara és crua i acabes cremant o una cosa o l'altra. Me va
millor una mida més petita. Tu diràs: quins roïssos! Però és així».
El grupet conversa, mentre uns homes cusen les xarxes de niló verd
i blau.
«Vàrem enfonsar l'altra barca, el bou més vell. Era un dia de
mar podrida de gener, però pareixia el maig. Vint-i-cinc minuts
i... cap al fons. L'havíem remolcada fins al cap de Regana. Ahir
vaig mostrar les fotos a mon pare i es va posar a plorar. Una barca
nova ara costarà un milió i mig d'euros, quan sigui aquí. Jo la
volia fer a unes drassanes dels Països Catalans, a Sant Carles de
la Ràpita, però estàvem en llista d'espera i haguéssim perdut la
subvenció d'Europa. Idò per avall s'ha dit, fins a Cartagena». Els
bous que van a la gamba durant els mesos de l'estiu, se'n van cap
al Port d'Andratx i hi romanen. D'allà estant, només volten sa
Dragonera i amb un no res ja són per davant Sóller. «Veus aquelles
portotes de ferro, grosses, a popa, allò és el que fa renou d'ovni.
Que no ho has sentit a dir que per devers la mar de Sóller senten
uns renous des de les profunditats? Això són collonades, això dels
ovnis vull dir. És clar que sempre n'hi haurà que hi creuran, però
quan pugen aquestes peces i peguen devers el 'rodillo' de popa fan
un renouer impressionant, quasi destrossen la barca, que s'ha de
reforçar, però, quin remei, s'ha de salpar...».
El patró major regala barrets de propaganda i en Tòfol, ja ben
begut, se passeja prop dels carretons dient que vol ajudar; li
posen quatre gerrets dins una bossa de plàstic, perquè no emprenyi
pus. Els turistes, retrata que te retrata, i els pares assenyalant
els peixos, diuen als seus al·lots: «Això és una escórpora», i en
realitat és una aranya de cap negre, però la seva vocació didàctica
queda satisfeta. Fa temps els pescadors trabucaren per terra tota
la sardina pescada. N'hi havia massa i el preu havia baixat a mig
euro la caixa de nou quilos. Quina llàstima! La sardina
mediterrània ara és bona, està grasseta i, torradeta, sense treure
les butzes, amb els dits, li fuig tota l'escata, amb poca sal i un
poc d'oli d'oliva, és un dels menjars més gloriosos de la terra. De
la mar, hauria de dir. Els molls, rogencs, que pesquen les barques
del bou són els millors, molls de xarxa, són de roca i no tenen
tant de gust de mariscot, ni de fang; els petits, ben fritets, un
poc enfarinoladets, volta i volta, molts d'alls, es poden menjar
sencers, espina i tot. Una delícia.
La barca nova, que traginarà el sant, fa vint-i-quatre metres,
molt moderna, amb un bulb a proa que romp els cops de mar i la fa
més marinera. Tothom pot fer feina a cobro, cinc persones per
manejar-ho tot des dels xigres al pont. «Jo ja l'he estrenada, amb
un temporalasso, més avall de Cabrera, era dia cinc de Maig, però
així hi tot ens fotérem un 'caldero', anant de banda a banda».
Mentre parlam, surt una barqueta, amb una pastera auxiliar amb
aquells llumots que van amb butà, són el Morrons, en Xesc i en
Toni. Ara en Xesc s'ha casat amb una filla d'en Cosidor, tenen tres
«pedres» al mercat. Són moltes pedres, una bona paradeta, el pare
va fer molts de doblers, ara ja ha surat els fills, i no n'hi
deixen manejar tants». «És molt car el manteniment d'un bou, només
el canvi d'oli ens costa més de 3.000 euros, i és mal de fer trobar
mariners i mecànics. Qui fan doblers són els intermediaris. En
Morreny agafa avió, se'n va a Xina i allà compra gamba tota la que
vol, per no res, i amb avió, cap aquí... Com hi podem competir ?
Aquí som els més ecologistes del món: que si les talles, que si las
xarxes, que si tot, que si la veda ... i a Xina, res de res, estan
'esquilmant' la mar». «No mos salvarem. Avui hem desembarcat
centcinquanta caixes de peix, però la meitat eren maires, que te
creus, el pagaran a trenta cèntims. Ara mos fan dur una «caixa
blava», un invent d'un de Madrid, com una «caixa negra» d'un avió,
però que sempre se romp i no basten mil euros. Noltros "diu
«noltrus»"som de Capdepera. Saps quantes barques hi havia a Cala
Rajada? Onze. Ara, n'hi ha dues». «Idò aquí passarà una cosa
semblant. Si mos deixaven dur gent, com a Sicília, mos salvaríem.
Carregar una dotzena de persones, tirar les xarxes a dues o tres
milles, buidar de peix , llavors fer un arrosset ... i tornar. Així
seria diferent. Però no hi ha normativa, ho estudien a la
universitat d'Alcalá de Henares, com si allà hi hagués la mar!
(Sant Pere va a passejar / amb una barqueta nova. / Tots els peixos
de la mar / treuen el cap a defora).
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.