nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

TDT: Govern i país compromesos

E l Govern de l'Estat no està gens interessat en fomentar la Televisió Digital Terrestre quan sols manquen uns pocs anys per a deixar d'emetre en analògic. I el temps sols va a favor dels Estats de la UE que no estan mans aplegades. Moncloa rebutja subvencionar el trànsit o migració a la TDT i pemet que a TVE estiguin prohibits els anuncis publicitaris en català en els canals internacionals. En canvi en el nostre país tenim un govern que obligarà els nous canals a emetre en català almanco la meitat de la seva programació i que es nega a romandre tancat a oferir vies de suport financer a la migració de la tv analògica a la digital; a la potenciació de l'I+D per donar suport a les indústries, crear llocs de feina i tot sense oblidar fer front a un pla renovador televisiu en benefici dels ciutadans.

Per llei, malgrat puguin fer-ho, les cadenes actuals passen perquè el Govern de l'Estat no està gens interessat en fomentar la Televisió Digital Terrestre i seria igual a emetre sense espectadors ni fons d'ingressos que les sostengui econòmicament i com que no viuen de l'aire del cel, passa allò que passa: res, i que com a molt emetin en digital els mateixos espais que ja veiem a ca nostra en el televisor de tota la vida. Per convertir el Canal Plus en una cadena en obert, els socialistes acabaren de complicar el sempre polèmic projecte de llei de Televisió Digital Terrestre amb una explicació per emmarcar: «El projecte de llei només té quatre articles i no és important». Sobren comentaris. En la TDT conviuran canals gratuïts, de pagament, i mixts. Sols manquen un parell d'anys per a l'apagada analògica que obligarà a deixar d'emetre en analògic. I el temps sols va a favor dels Estats de la UE que no estan mans aplegades. Per a poder veure la TDT no serà imprescindible disposar d'un televisor digital. També ens serà suficient l'actual, encara que haurem d'afegir un descodificador i revisar l'antena. Quan arribi l'apagada analògica aquells que no s'adaptin deixaran de veure la tv a ca seva. A les Corts sembla que es conformen en anar a remolc d'Europa.

Ara com ara, Moncloa vol que tècnicament TVE tengui el lideratge amb els seus vuit canals, mentre rebutja subvencionar les autonòmiques i les locals en el trànsit o migració a la TDT, i tampoc vol pensar en establir cap mena d'ajuda als particulars en la compra dels descodificadors, com ja ho fan altres Estats de la UE. Però és que políticament tampoc accepta elaborar un informe que fixi objectius, terminis i compromisos concrets del Pla Tècnic Nacional perquè la indústria audiovisual conegui les dades empresarials en què haurà de fer la seva activitat. I això que a l'Estat no li costa doblers, sols prendre decisions, com ara que al mes d'agost d'enguany estiguin atorgades les llicències.

Al nostre país el Govern autonòmic ha complit amb les recomanacions de la Moncloa i s'ha avançat a les altres comunitats adjudicant per concurs les concessions. I ho ha fet respectant una senya d'identitat tan important com la nostra llengua. Els nous canals estaran obligats a emetre en català almanco la meitat de la seva programació, i també ha previst que emetin en obert almenys un parell d'hores diàries de programació, ampliables i descomptant el temps de publicitat. Un cinquanta per cent en català és tant que la Generalitat no ho ha aconseguit a dia d'avui ni tan sols en les emissores de ràdio catalanes. I mentrestant des de Madrid, TVE continua prohibint l'emissió d'anuncis publicitaris en català en els seus canals internacionals. En el nostre país, el president Matas, i sense fer renou ja ens ha col·locat al capdavant en el compliment dels terminis imposats per l'Executiu de ZP en la televisió digital terrestre, i té un govern que es nega a oferir vies de suport financer a la migració de la tv analògica a la digital; a la potenciació de l'I+D per a donar suport a les nostres indústries audiovisuals i d'altres d'externes convençudes per establir-se aquí per crear llocs de feina per desenvolupar una tecnologia que mourà milions d'euros en pocs anys. I tot això sense oblidar ajudes econòmiques, tipus electrodomèstics de baix consum, per fer front a un pla renovador televisiu en benefici dels ciutadans. No ens podem quedar lluny dels Estats forts d'Europa en aquesta revolució mediàtica que ja toca a les nostres portes. Que el nostre Govern i el nostre país hi estiguin compromesos és una garantia de treure'n profit tecnològic i fins i tot econòmic per aquesta i futures generacions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.