I ara què?

TW
0

A vegades un no sap amb exactitud què pensar de les actituds de certes organitzacions davant el que està passant a Kosovo. Tant de bo fos que amb la mateixa virulència que EU s'ha manifestat en contra de l'OTAN l'hagués emprada per denunciar, des de l'any 1989, la derogació i anul·lació dels drets dels kosovars, i per què no, hagués protestat pel fet que PCE convidàs a la seva festa anual, l'any passat, un dirigent del partit de Milosevic que davant un auditori astorat va donar una descripció de Kosovo totalment distorsionada i que va haver de partir enfadat perquè alguns assistents es varen entestar a demanar què passava amb els drets dels albanesokosovars.

Pels que hem estat treballant per una solució pacífica del conflicte ens dol molt veure que després de més de cinc anys de resistència pasiva "la creació de tota una estructura social paral·lela a l'estat «iugoslau»" per part dels albanesokosovars només ha estat contestada amb silenci i ignorància per part no tan sols dels estats occidentals sinó amb actituds justificants" justificant la política de Milosevic" per part de certs polítics espanyols. Em va doler molt veure gent que es manifestava per la pau juntament amb persones com el jugador Paunovic, que va dir textualment que els morts no espanyols o serbis tant li eren, o l'entrenador Antic que ja fa temps va justificar el genocida serbi Karadic a Bòsnia i ara justificava l'actitud de Milosevic a Kosovo. Veure, com publicava un diari local, dos nins sota un No more bombs No a la guerra en Yugoslavia amb dues banderes filofeixistes sèrbies em parla de manipulació i de voler enganyar.

No som ni seré cap amic de l'OTAN com tampoc crec convenient estigmatitzar el poble serbi però el que és cert és que si s'ha arribat a aquesta situació és perquè llevat de comptades organitzacions socials no hi hagut mai un vertader interès de donar suport a la població civil víctima de la policia sèrbia abans de la intervenció, com no s'ha volgut donar importància al Tribunal Penal de l'Haia que podria jutjar criminals de guerra com Milosevic i algun altre comandament de l'ONU a Bòsnia.

I ara què? És evident que el problema dels refugiats és de cada vegada més gran i angoixant com la situació que està provocant l'OTAN i Milosevic.

Fa deu anys, 1989, Milosevic va anul·lar l'autonomia kosovar, davant això Eslovènia i Croàcia decideixen sortir de la Federació Iugoslava ja que no els garanteix els seus drets. Més de 300.000 morts i 400.000 refugiats després ens trobam a la mateixa cruïlla.

Albert Herranz Hammer. Palma