Sembla que el món ens cau damunt i jo des de fa uns dies tenc aqueixa sensació que m'enrevolta. Malgrat que siguem els creadors de la nostra pròpia realitat, tant a nivell individual com col·lectiu, l'espècie humana fins a l'actualitat ha tingut la gran capacitat o pot ser la gran sort de poder arreglar els problemes socials que s'han esdevingut o simplement la barroera capacitat i facilitat d'apedaçar en lloc d'arreglar el problema d'arrel. Sempre hem tingut la tendència de posar esparadraps o benes per tapar la ferida, llavors ens sembla que el mal no hi és. Moltes solucions que es donen a problemes actuals no fan res més que generar molts més problemes a curt, mig i llarg termini.
Aqueixa és la gran dificultat que tenim per mantenir una Societat Sostenible. És la nostra incapacitat de tractar els problemes ambientals i socials.
Ara que la majoria de la gent pretén optar per un canvi, un procés mediambiental, vulguem acceptar-ho o no és ben cert que entram en el segle de l'ecologia, qualsevol producte que connoti «ecològic» es ven molt més de pressa. Diguem que el prefix «eco» està molt de moda. Els problemes ambientals són uns dels temes més discutits: Canvi Climàtic, Deforestació, l'Aigua un recurs escàs, Els Residus Sòlids Urbans, la Incineració, Desenvolupament Sostenible, Creixement Zero, Moratòries Urbanístiques, Els Espais Protegits... Cada dia a la premsa podem trobar notícies que parlen del medi ambient.
Senyor director, només vull recordar-li que Santa Margalida sempre ha estat el centre de la diana on els problemes ambientals més rellevants de l'Illa s'han corat com a pues d'eriçó: recordem la contaminació de pous o de torrents, la urbanització obsessiva (la balearització), l'arena de la platja, la tala de pins sense escrúpols, les cendres del Murterà, i ara per rematar-ho les cendres tòxiques en el sensible i explotat Corral Serra.
És ben hora que La Vila comenci a parlar de societat sostenible, de desenvolupament sostenible, d'energies alternatives, de programes d'educació ambiental, de campanyes «La Via, recicla ara!», de zones protegides...
Crec que aqueix canvi només serà possible si tothom que viu en el terme de Santa Margalida aprenem a viure ecològicament, harmonitzant els diferents aspectes de la vida diària i començam a saber administrar els nostres recursos, perquè «compatriotes» com diria en Joan Mascaró, l'ecologia és l'economia domèstica del nostre planeta. Torn a repetir: qui escup al planeta, s'escup a si mateix.