muy nuboso
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

«Mi primera Constitución»

En ocasió dels 20 anys de la primera edició de la Carta Magna "obra davant la qual molts d'espanyols llagrimegen plens d'orgull" des d'aquest espai volem aprofitar l'avinentesa per presentar-vos una edició comentada dels seus instants més commovedors, i pregam que el nostre esforç sigui interpretat com un homenatge a tots els espanyols que moririen i matarien "i, amb més èmfasi encara, a aquells que moren, maten i fan ús d'armes i de poders polítics o socials" en la missió de mantenir la unitat de l'Estat espanyol, i d'acabar amb les zones perifèriques que representen un seriós inconvenient per a la salvaguarda de la puresa de la cultura i la llengua, dels bons modals, i també de l'actual estructura econòmica. Quant als fragments que hem seleccionat per a aquesta edició, per raons de fidelitat històrica ens hem abstingut de fer correccions estilístiques o "les més necessàries" de tipus humanitari; els nostres humils comentaris, per tant, es limiten a breus anotacions elementals i didàctiques orientades a afavorir una millor assimilació de la Llei, tot pensant en un públic format en la seva major part, per individus amb responsabilitat polítiques. La Carta Magna exhorta:

I) que les «distintas modalidades lingüisticas de España» seran «objeto de especial respeto y protección»; a la realitat aquestes llengües "no anomenades, fet que provoca que poden ser sotmeses a divisions" han estat objecte d'una especial persecució i prohibició.

II) que «Las Fuerzas Armadas (...) tienen como misión garantizar la soberanía e independencia de España»; per tant es coneix i s'accepta el sentiment independentista, el qual només serà mal vist si no és espanyol.

III) que «Las normas relativas a los derechos fundamentales y a las libertades que la Constitución reconoce, se interpretarán de conformidad con la Declaración Universal de Derechos Humanos y los tratados y acuerdos internacionales sobre las mismas materias ratificados por España»; però avui encara no es té en compte que aquesta Declaració reconeix, entre d'altres, el dret a l'autodeterminació.

IV) que «La nacionalidad española se adquiere, se conserva y se pierde de acuerdo con lo establecido por la ley»; aquí volem fer notar el paral·lelisme sintàctic amb «Las cucarachas nacen, crecen, se reproducen, y con Cuca-no-se-què mueren», perquè segons alguns estudiosos de la simbologia amb molt, però que molt de prestigi, aquesta semblança pot tenir connotacions d'autoestima i autodefinició.

V) que «Todos tienen derecho a la vida y a la integridad física y moral, sin que, en ningún caso, puedan ser sometidos a tortura ni a penas o tratos inhumanos o degradantes»; les excepcions es duen a terme sobretot a les comissaries, però, en tot cas, els comentaristes no donaren gaire importància a aquest incompliment sistemàtic perquè afecta a menys d'un 2% dels habitants.

VI) que «Se reconocen y protegen los derechos: a. A expresar y difundir librement los pensamientos, ideas y opiniones mediante la palabra, el escrito o cualquier otro medio de reproducción. b...»; per tant en teoria se'ns permet difondre lliurement la idea, ben fonamentada i amb milions d'exemples, que aquest dret, a la pràctica, l'Estat Espanyol moltes vegades no el reconeix.

VII) que «Los españoles tienen el derecho y el deber de defender a España»; hi ha qui veu aquí unes irreprimides incitacions a la violència i perversions de menors, al mateix temps que una apologia a la traïció, en el fet d'obligar a defensar una idea que no sempre es comparteix.

VII) que «Los poderes públicos velarán por la utilización racional de todos los recursos naturales, con el fin de (...) defender y restaurar el medio ambiente»; però alguns poders públics actuen amb l'instint innat de destruir aquests recursos naturals; de fet, just quan aquesta edició estava a punt de ser enviada a la impremta, el President de les Illes va expressar una idea que, com a mínim, ens hauria de fer reflexionar: la Constitució, s'ha de commemorar i fer veure que se l'acata..., però no és necessari "com es comprova després de l'estudi de la seva activitat política" complir-la.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.