algo de nubes
  • Màx: 16.64°
  • Mín: 7.61°
16°

Cartes dels lectors

Sobre l'origen dels molins elevadors d'aigua
En l'edició del passat dia 3, l'amic Miquel Ferrà i Martorell deia que el molí elevador d'aigua dissenyat per Stephen Hales el 1752 és el conegut molí dels Països Baixos que l'enginyer holandès Paul Bouvij introduí el 1847 al Pla de Sant Jordi (Ciutat). És, aquesta, una teoria tenguda a Mallorca per dogma fins que l'any 2005 vaig publicar a Ciutat, dintre del tom I de les actes del IV Congrés Internacional de Molinologia, p. 520, 521 i 522, que el 1407 ja s'empraven a Barcelona, en el segle XIV a París i entorn d'aquestes dates a Mallorca.
Josep segura i salado. Ciutat.

Vol conflictiu de Liverpool a Palma
Dia 14 de maig passat, 25 alumnes i tres professors de l'IES Sineu vam agafar un vol de Liverpool a Palma operat per la companyia Easyjet després d'una petita estada a Anglaterra. En el moment d'embarcar vam observar que nosaltres érem pràcticament els únics espanyols i que la majoria de passatgers formaven part de comiats de solters i solteres i grups d'amics que anaven a passar uns dies a Mallorca. Des del primer moment ens va sorprendre veure com els passatgers embarcaven bevent botelles d'alcohol i copes de cava que havien comprat en els bars i duty-free de l'aeroport. Alguns ja demostraven un estat d'embriaguesa preocupant i un comportament més propi d'un club o d'un bar de copes. Una vegada dins l'avió, i com que la companyia Easyjet no permet reservar seients, els nostres alumnes es van haver de mesclar amb els altres grups de passatgers i repartir-se al llarg de tot l'avió. Després de l' enlairament, l'estat d'embriaguesa d'aproximadament la meitat de passatgers només va empitjorar.

L'espectacle era del tot surrealista: crits, insults i passatgers que es passaven botelles de alcohol davant l'immobilisme de la tripulació i també davant la nostra completa estupefacció. Els professors vam demanar a les hostesses d'ajuntar els nostre grup perquè alguns passatgers molestaven els nostres alumnes amb comportaments totalment fora de lloc, tenint en compte que es tractava de menors d'edat. Alguns passatgers els oferien alcohol, altres els insultaven i alguns, a causa de la quantitat d'alcohol que havien pres, es mostraven fins i tot perillosament agressius. Malgrat tot això, la tripulació no va escoltar la nostres demandes i no van voler canviar-nos els seients. Resultava evident, i no només als nostres ulls, que la situació era incòmoda per als nostres alumnes i que fins i tot alguns tenien por davant d'un espectacle tan penós. La indignació i el malestar van augmentar quan vam veure que en el moment del servei de bar les hostesses servien quantitats no recomanables d'alcohol a gent que ja estava totalment èbria. La situació es va fer insostenible en molts moments posteriors i les hostesses -que sovint eren presa de comentaris sexistes i ofensius- tenien un descontrol absolut del passatge.

En el moment de l'aterratge hi havia passatgers drets i ignorant les crides a l'ordre que feia el capità i altres membres de la tripulació. Una vegada a Palma, ens vam queixar de la situació al personal de l'avió i les hostesses ens van respondre d'una manera sorprenent. Aparentment, elles ho veien tot d'una altra manera. Ens van retreure que un dels nostres professors parlés amb un dels passatgers que molestava els nostres alumnes i van considerar que havia estat una provocació per part nostra. A més, una hostessa que deia parlar castellà i que durant el vol i en aquells moments no era capaç d'articular cap paraula amb cap altre idioma que no fos anglès, deia que havia sentit un dels nostres alumnes com insultava els passatgers. Un nin de 14 anys insultant un grup de hooligans anglesos borratxos que pesaven i amidaven tres vegades més que ells? Com s'entén això? Així que ara el nostre grup era el culpable de la situació?

Havien deixat que un grup de borratxos posàs en perill la seguretat del passatge i ara es treien la responsabilitat del damunt? Què s'ha de fer quan algú ofereix alcohol als teus alumnes menors d'edat i els molesta contínuament amb comportaments ofensius i grollers? No han pensat mai en el perill que hi ha en un grup de borratxos violents en ple vol? De què serveix un control exhaustiu abans d'embarcar si llavors pots comprar alcohol i pujar totalment ebri a l'avió? Hem presentat una reclamació a la companyia però, com era de suposar, n'hem tret poca cosa. Ens han enviat un correu electrònic impersonal que sembla calcat d'un model de disculpa que tenen guardat per a aquestes situacions.
Departament de Llengües Estrangeres de l'IES Sineu. Sineu.

L'Exèrcit i la Dragonera
En la vostra edició de diumeneg deis que Cabrera s'ha salvat de la urbanització gràcies a la presència de l'Exèrcit. Jo no ho veig així: si a l'Exèrcit espanyol li hagués sortit a compte, ben segur que hauria urbanitzat Cabrera i el mar limítrof, si s'hi esqueia. No ho va fer perquè no hi havia demanda de sol. Mirau, si no, on va construir l'Exèrcit els habitatges per als seus comandaments -al baluard del Príncep!-. No va pensar en cap "atemptat" cultural o mediambiental. I mirau ara quin negoci farà amb els solars de la carretera de Valldemossa. Així que no salveu l'Exèrcit com ho feis, perquè res hi ha de més depredador que els militars en aquest món!
JOAN MAS. Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.