algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
11°

Portaveus dels mallorquins en castellà?

Enguany celebrarem els 800 anys del naixement del rei Jaume I, el Conqueridor. Més enllà de les ambivalències que pugui generar una conquesta que es fa amb l'extermini de l'adversari, com pareix que es va fer la conquesta de Mallorca, els mallorquins d'avui som lingüísticament i, en gran part, culturalment, hereus d'aquesta conquesta. (Malgrat, alguns encara mantenen, amb proves bastant febles, que el mallorquí és anterior a la conquesta).

Des de fa quasi 800 anys, la nostra llengua és el català, que ha anat adquirint la modalitat del mallorquí. Durant molts de segles i especialment a partir del Decret de Nova Planta de Felip V (1715), el castellà s'ha volgut imposar als països de parla catalana. Avui encara està damunt full aquest afany d'imposar-nos el castellà fort i no et moguis, per part d'alguns partits i per molts de forasters que han vengut a guanyar-se les sopes a Mallorca.

Dins aquest context, em deman si el PSIB és part d'aquests partits que voldrien enfonsar el mallorquí. Estic segur que oficialment em diran que no. I jo dic, idò, com llamps han triat com a portaveus del partit i, per si no bastàs, del Govern dues persones que no parlen mallorquí. Què és, que no hi ha dins el partit algú capaç de ser portaveu amb la nostra llengua? Em deman, quan els anomenaren portaveus no es temeren de la incongruència o malgrat se'n temessin no li donaren importància?

En qualsevol dels dos casos, estam davant d'un fet significativament lamentable, que suposa una falta de respecte a Mallorca, a la seva llengua i als mallorquins.

Vull afegir que no tenc res a dir dels dos portaveus com a persones, llevat que pens que ja és hora que aprenguin a parlar en mallorquí si han optat per viure a Mallorca i molt més si ens volen representar; per altra banda, no fa dos dies que són per aquí.

Els demanaria que fessin l'esforç de parlar en la llegua de la terra que els ha acollit, i si al principi no les surt molt bé, els mallorquins sabrem valorar i agrair l'esforç. Si no són capaços d'això que dimiteixin, els mallorquins que estimam la nostra cultura, ho veuríem com un gest noble de congruència i respecte.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.