nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Haile Gebrselassie trenca el rècord mundial

L'atleta etíop millorà la marca vigent, l'aconseguida el 2003 per Paul Tergat, en vint-i-nou segons

L'etíop Haile Gebrselassie va trencar ahir el rècord mundial de marató en córrer la distància a Berlín en 2:04:26. Gebrselassie va millorar la marca del kenyà Paul Tergat, que havia corregut el 2003 el mateix trajecte berlinès en 2:04:55.L'etíop ja havia intentat millorar el rècord del món a Berlín l'any passat, però en els darrers quatre quilòmetres el vent en contra li va tallar el ritme i va haver d'ajornar el seu objectiu. Enguany les condicions van ser millors, com el mateix Gebrselassie va dir al terme de la cursa.

«El clima era millor, hi havia més públic en el trajecte i hi havia menys vent», va dir Gebrselassie, que considera que abans que cap altra cosa el públic el va ajudar a imposar la nova marca. «He de donar les gràcies al públic, que va ser el que em va portar fins a la meta», va dir l'etíop. La intenció de Gebrselassie era aconseguir un rècord millor que l'assolit. «Volia ser entre 2:03 i 2:04. Al final vaig ser una mica més lent i li he de demanar perdó al públic», va dir irònicament l'etíop.

Gebrselassie va trencar el grup des del començament i en passar el quilòmetre 2 ja només l'envoltaven les cinc llebres. Les llebres eren un quartet de kenyans de luxe, Wilson Kiger, Peter Kiprotich, Andrew Limo i Rodgers Rop (guanyador del marató de Nova York) i l'etíop Eshetu Wondimu. El quilòmetre 5 el van passar en 14:43. El ritme era de rècord mundial. Es corria per a 2:04, és a dir per millorar en 55 segons el rècord de Paul Tergat. Amb aquest ritme, el perill que hi havia era que s'estigués corrent massa ràpid la primera meitat de la correguda. En passar per la marca de la mitja marató, els cronòmetres mostraven 1:02:28 i el ritme era just per millorar el rècord mundial de Tergat. Calia demanar-se a més si l'etíop tindria suficient fons, sobretot per al moment en què les llebres el deixassin només en el trajecte.

Quan Tergat va batre el rècord del món, havia tingut la sort que Sami Korir l'acompanyàs fins als darrers quilòmetres. Això és una cosa que ajuda psicològicament ja que el corredor que queda només ha de fer un esforç de concentració tremend per mantenir el ritme que s'ha proposat.

En el quilòmetre 30 les darreres tres llebres el van deixar sol perquè intentàs la rematada en els darrers 12 quilòmetres i 195 metres. El ritme de la correguda apuntava un temps final de 2:05, amb el qual Gebrselassie no aconseguiria l'objectiu d'aconseguir millorar el rècord mundial.

La galopada solitària d'Haile Gebrselassie enguany va ser coronada amb èxit i això ja es va anunciar en el quilòmetre 35 quan els cronòmetres estaven en 1:43:38 i el temps era clarament una altra vegada de rècord mundial. Aquest rècord és el vint-i-cinquè rècord mundial que aconsegueix Gebrselassie.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.