La sort no li va somriure al Reial Mallorca, que en el sorteig celebrat ahir a Nyon va veure com el bombo l'emparellava amb l'Spartak de Moscou, un dels clubs més poderosos de Rússia i de renom europeu. A diferència del club mallorquinista, l'Spartak ja sap el que és jugar a Europa, tot i que enguany arriba a la tercera ronda de la Copa de la UEFA disposat a redimir-se de la mala temporada realitzada a la Lliga russa.
Nou vegades campió de la competició de casa seva, la temporada 2002-2003 ha estat una de les pitjors que es recorden a les files del conjunt moscovita en haver finalitzat desè d'entre un total de setze equips.
Concretament, l'Spartak de Moscou va aconseguir un total de 36 punts gràcies a les deu victòries i els sis empats registrats en els 30 partits que va disputar, i quedà per darrere d'equips teòricament menys potents com és el cas del Krylya Sovetov Samara, el Torpedo de Moscou o el mateix Lokomotiv. El campió d'aquesta Lliga 2003 fou el CSKA de Moscou, mentre que el Zenit Saint-Petersbourg i el Rubin Kazan foren segon i tercer respectivament.
I és que els problemes li varen succeir a l'Spartak de Moscou durant la passada campanya, la qual va estar marcada per la sonada destitució el mes de juny d'Oleg Romántsev, l'entrenador històric del període postsoviètic dels blanc-i-vermells.
Romántsev, qui també va ser president del club, es va veure immers en un escàndol financer i d'evasió tributària que varen posar en entredit el projecte d'un club molt ben reconegut a nivell europeu. El mes d'abril es va informar de l'obertura d'un procés penal per evasió fiscal contra Romántsev, qui va ser declarat sospitós de tenir relació amb la venda al Roma del migcampista Dimitri Alénichev l'any 1998.
Per aquesta transacció, l'Spartak va ingressar a les seves arques uns set milions de dòlars aproximadament, els quals, segons la Policia Fiscal, són fruit d'una operació realitzada de manera totalment il·legal.
Després de la destitució de Romántsev com a director d'orquesta de l'equip més popular de Rússia, Romantsev va ser substituït llavors per Andréi Chernishov, qui només va durar un parell de mesos en el càrrec. Els problemes de la direcció tècnica del club quedaren, segons pareix, resolts amb la recent contractació de l'entrenador italià Nevio Scala.
Malgrat haver sortit per la porta del darrere, emperò, l'afició de l'Spartak de Moscou encara recorda amb apreci Romántsev -exjugador de l'Spartak i de la selecció russa-, el qual des que l'any 1989 es va fer càrrec de les regnes del club, fins a la seva destitució, i va guanyar set de vuit campionats russos.