muy nuboso
  • Màx: 11.14°
  • Mín: 7.77°
11°

El Govern treu endavant la «Lototrote»

El Decret aprovat ahir regularà la travessa hípica i els jocs de promoció del trot

El món del trot de les Illes Balears va viure ahir un dels seus dies més feliços amb l'aprovació del Decret que regularà el joc hípic i permetrà el naixement de la Lototrote. Sí, perquè al Decret aprovat ahir pel Consell de Govern el nom que rep la loteria que ha de ser la salvadora del trot mallorquí anava en castellà, una circumstància, almanco, sorprenent. Aquesta denominació, emperò, serà canviada al mes de gener. Segons Nicolau Tous, director de Son Pardo, «quan estigui format el consorci que organitzarà el joc hípic, el primer que farem serà normalitzar el nom».

Al marge de la qüestió lingüística, la compareixença del conseller de Presidència Antoni Garcías era esperada amb impaciència pels aficionats al trot. Després de mesos de lluitar per treure endavant una reglamentació sobre el joc hípic, ahir rebia tots els visats oficials per tirar endavant. El Decret regularà dos tipus d'apostes, les internes (que es realitzen als hipòdroms), i externes (el que serà la Lototrote). A més, també regula els denominats jocs de promoció del trot. Un pic aprovat el Decret per part del Govern, encara queden un parell de passes perquè la travessa hípica estigui al carrer. El primer, incloure dins la Llei d'acompanyament del pressupost del 2002 l'article que reguli que el joc hípic serà gestionat per un consorci integrat per Govern i Consell.

Aquest fou un requisit exigit pel Consell Consultiu per donar la seva conformitat al Decret, ja que considerava que donant la concessió a una entitat pública, es vulnerava la llibertat d'empresa. Els polítics reaccionaren i decidiren incloure l'original article 8.2 del Decret a l'esmentada Llei d'acompanyament. La segona passa, un pic es compleixi aquest mer tràmit al desembre, serà treure el concurs públic perquè una empresa sigui la concessionària de l'organització del joc hípic. A l'estiu de l'any que ve, la travessa i els altres jocs relacionats amb el trot estaran a l'abast dels aficionats.

L'alegria era la nota unànime a l'hora de valorar l'aprovació del Decret. Antoni Garcías destacava que aquestes mesures suposaran «un impuls molt important per a un esport tan emblemàtic com el trot». De part del Consell, Antoni Pascual es congratulava que des del Govern «s'hagi complert amb allò que havíem pactat». Nicolau Tous estava eufòric perquè «és una qüestió que l'hem lluitada molt, i que serà la solució per al finançament del trot. A més de la Lototrote, jo crec que és molt important el fet dels jocs de promoció, perquè, per exemple, amb les màquines escurabutxaques es podran treure molts de doblers que aniran en benefici del trot».

Jocs de Promoció  
Si la Lototrote (...costa de dir) és la joia de la corona de la reglamentació del joc hípic, els grans desconeguts són els jocs de promoció del trot. Les màquines esqurabutxaques és un dels elements que s'inclouen dins aquest tipus d'activitat lúdica. Altres exemples són jocs mitjançant els ordinadors, amb els premis ja preestablerts, i en què l'aficionat va jugant i descobrint si ha guanyat o no mirant a la pantalla, sense necessitat d'anar fins l'hipòdrom. Els que han lluitat per aprovar el joc hípic tenen una confiança il·limitada en els doblers que es pot recaptar gràcies a aquests tipus de joc.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.