• Mín: 12.03°
17°

Volta a Espanya: Olano, victòria i lideratge a Alcúdia

El corredor del Banesto encapçala la general per davant de Laurent Jalabert

Abraham Olano (Banesto) va fer ahir en la contra rellotge d'Alcúdia una demostració de força i va vèncer en l'etapa i, a més, és ara el portador del mallot groc, amb 41 segons d'avantatge sobre el francès de l'ONCE, Laurent Jalabert.

Un total de 169 corredors varen sortir de l'hotel Bellvue per recórrer 39'5 quilòmetres, amb arribada en el Port d'Alcúdia. Un recorregut molt pla, on el vent va ser l'adversari a batre.

El corredor d'Eusebio Unzue comença de menys a més. Després dels primers 13 quilòmetres aconseguí l'alemany Uwe Peschel (Estepona-Brepac) el millor crono, amb un temps de 16.12 minuts, superant per dos segons l'holandès Servais Knaven (TVM). Tercer, a set segons, l'ucraïnès Serguei Gontchar (Cantina). Abraham Olano va convedir 13 segons, però superar tots els altres aspirants al maillot groc. Gran cursa del porrerenc Joan Llaneras (US Postal Servica, setè a 28 segons del corredor alemany.

Olano començà a forçar el ritme i en el quilòmetre 26 ja sumà el millor temps, 31.07 segons, equivalent a una mitjana de 50'134 Km/h. Uwe Peschel ja estava a 28 segons i Melcior Mauri (Once), que també marxava molt bé, estava a 37 segons, i Laurent Jalabert, a 38.

Llaneras va perdre terreny. El quilometratge era poc habitual a les seves possibilitats i ja tenia 1.41 segons de desavantatge. El mateix temps que J.C. Domínguez (Vitalicio Seguros), un gran especialista en la lluita contra el rellotge que avui no va tenir el seu dia.

Abraham Olano va augmentar el ritme i entrà a meta, després de recórrer els 39'5 quilòmetres, amb un temps de 47.07 segons, equivalent a una mitjana de 50'301 Km/h, superant per 41 segons a Melcior Mauri. L'alemany Uwe Peschel quedà tercer, a 1.03 segons del vencedor. I Laurent Jalabert, quart, va perdre 1.06 minuts respecte d'Abraham Olano.

42 segons separen ara els dos primers de la general. Després d'un dia de descans pot sentenciar la següent etapa, de Vic a Andorra, amb final a l'estació de Pal, un port de muntanya de categoria especial.

Però el nou líder demostrà tenir una moral forta i estar disposat a fer oblidar el seu abandó en el Tour de França. També Mauri continua amb opcions després d'aquesta contra rellotge, recordant la seva victòria del 1991 a Cala d'Or, que acabà amb victòria absoluta. El ciclista català està a 1.08 minuts d'Olano i a 27 segons del seu company d'equip, Laurent Jalabert.

José Maria Jiménez (Banesto), líder abans d'aquesta etapa es troba ara a 3.07 segons d'Olano.

La decepció de la jornada va ser el suís Alex Zülle (Festina), un gran especialista en cronometrades, que només va ser quinzè i ara es troba a 2.25 segons del líder.