• Màx: 17°
13°

Volta a Espanya: La Volta arriba a Mallorca per quarta vegada

Tal com succeí l'any 91, la cronometrada es presenta decisiva per al desenllaç final de la ronda

La Volta a Espanya 98 passarà per quarta vegada per Mallorca i el pas per les Illes sempre ha conclòs amb la victòria absoluta d'un corredor espanyol.

L'any 1975 arribà la ronda espanyola per primera vegada a Mallorca, amb un final d'etapa en el castell de Bellver. Agustín Tamames s'imposà a la pujada al castell i s'assegurà després també el triomf absolut, davant de Domingo Perurena i Miguel Maria Lasa. Quart va ser un dels millors corredors estatals de sempre, Luis Ocaña, i l'holandès Kuiper, que després va ser director de l'equip alemany Telekom, acabà cinquè i primer estranger.

També en les altres classificacions dominaren els corredors espanyols. Oliva s'adjudicà el Premi de la Muntanya; Miguel Maria Lasa, la Regularitat, i el desaparegut equip Kas, la classificació per esquadres. Una Volta amb domini total dels corredors espanyols i triomf també a Mallorca.

L'any 1986 tornà la Volta a Mallorca, amb la novetat de comptar amb la jornada inaugural. El francés Thierry Marie, que abans ja guanyà en aquesta Illa una etapa contra rellotge del Tour del Mediterrani, s'imposà en l'etapa pròleg. Miguel Indurain, que aleshores iniciava la seva carrera com a professional, hi entrà en tercera posició. Els carrers de Palma s'ompliren de gent per veure la caravana multicolor i acolliren càlidament els ciclistes.

La primera etapa va veure la victòria del francès Marc Gómez, que arribà amb més de dos minuts d'avantatge sobre el gran grup, encapçalat per Jorge Domínguez i Sean Kelly.

En la general final, primer lloc per a Alvaro Pino, que superà l'escocès Robert Millar i l'irlandès Sean Kelly; Laguia guanyà la muntanya i el Zor-Bh la classifiació per equips. La Regularitat va ser per a Sean Kelly.

La quarta ocasió en què la Volta Ciclista a Espanya passà per les carreteres mallorquines va ser l'any 91.

El danès Jesper Skibby (TVM-Sanyo) va vèncer en la setena etapa, amb sortida i arribada a Palma, superant a l'esprint del gran grup l'holandès Steven Roocks (Buckler) i l'italià Sciandri (Carrera Jeans). Melcior Mauri (Once), el primer espanyol classificat, hi entrà sisè, amb el mateix temps del primer, i conservà així el mallot de líder.

La vuitena etapa, una contra rellotge de 47 quilòmetres, Cala d'Or-Cala d'Or, va sentenciar la Volta. La zona de Santanyí es va col·lapsar durant tot el dia per presenciar una etapa contra el cronòmetre que es presumia decisiva, com així va ser.

Miguel Indurain (Banesto), el gran favorit, no va tenir el dia i acabà cinquè, a 56 segons del guanyador, el català Melcior Mauri, que superà per 11 segons el mexicà Raúl Alcalá (PDM), un gran especialista en la lluita contra el crono. Tom Cordes (PDM) va ser el tercer, a 46 segons de Mauri, i superà per centèsimes Federico Etxave (Clas Cajastur).

Mauri ja tenia 1.14 minuts d'avantatge sobre Raúl Alcalà. Finalment, el ciclista català acabà primer amb un podi completament espanyol. Miguel Indurain quedà segon per davant de Marino Lejarreta. L'ONCE s'imposà per esquadres, Etxave a la Combinada i Miguel Àngel Iglesias (Puertas Mavis) en les Metes Volants. L'alemany Uwe Raab (PDM) s'adjudicà la classificació per punts; el colombià Lucho Herrera, la muntanya, i el portuguès Acacio Da Silva ,(Lotus) els Esprints Especials. Una altra ronda en què els corredors espanyols varen imposar la seva llei.

I avui torna la Volta Ciclista a Espanya a l'Illa. Els organitzadors d'Unipublic han dit en reiterades ocasions que és complicat aconseguir que la Volta Cicista a Espanya arribi fins Mallorca, ja que el trasllat suposa importants despeses i trastorns. En qualsevol cas, la voluntat dels organitzadors és fer possible que la Volta arribi fins a Mallorca cada dos o tres anys. A més, s'ha de considerar que el Govern balear, que fa un important esforç econòmic, ha trobat la màxima col·laboració de tots els ajuntaments implicats. A més, l'Ibatur s'ha bolcat també en la Volta i ha donat el suport econòmic necessari perquè la caravana pugui arribar a l'Illa. Enguany, tal com succeí l'any 91, la cronometrada es presenta decisiva, malgrat que l'etapa en línia pot tenir també importància, ja que sembla propícia per als aventurers.