algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
16°

... i altres herbes

L'alineació
Gregorio Manzano alineà un onze amb alguns suplents a Cornellà per enfrontar-se amb l'Espanyol. Em va semblar una decisió encertada, ja que em vaig imaginar que el tècnic andalús establert a Valladolid i amb residència temporal a Palma feia una clara aposta per la Copa del Rei. Així, no em va semblar gens malament l'aparició de futbolistes com Varela, Pezzolano... a l'onze inicial. Una altra cosa és que Manzano, a la conclusió del partit, negàs que confeccionàs l'onze pensant en la Copa del Rei. Clar, si el tècnic, tal com diu, alineà el millor onze possible per rivalitzar amb l'Espanyol és evident que es va equivocar.

Cornellà
L'Espanyol va estar ben a prop de la desaparició a final dels anys 90, quan es va veure obligat a vendre el vell camp de Sarrià per poder garantir la seva presidència. El 21 de setembre de 1997, un dia després de la desaparició del mític camp, el president, Francesc Perelló, assegurà que "en el futur construirem un camp nou". Clar, quasi ningú no s'ho va creure. Ja saben vostès que el nou estadi de l'Espanyol de Cornellà fou inaugurat el dos d'agost passat amb una capacitat per a més de 39.000 espectadors. Les previsions econòmiques apuntaven que el camp costaria 36 milions d'euros, però, com sol succeir en aquest tipus de grans obres, el cost es va incrementar substancialment i arribà als 65 milions d'euros. Això no obstant, l'Espanyol disposa ara d'un estadi modern i funcional. Ah, i és seu. No puc evitar, com a mallorquinista, tenir una certa enveja de l'equip barceloní. En tot cas, és just significar que les diferències amb el Reial Mallorca són substancials.

Per esmentar-ne just una, significar que el camp de Sarrià era propietat de l'Espanyol, mentre que el Lluís Sitjar disposa de 666 títols de copropietat i el Mallorca just en té menys d'una tercera part. Just és també significar que les institucions catalanes, tant dels municipis afectats com la Generalitat, han col·laborat amb l'Espanyol tant com han pogut. Acceptaren, per exemple, la construcció d'una gran zona ludicocomercial, que ha servit per finançar les obres. Dit això, és més que evident que la pista d'atletisme de Son Moix no perjudica enguany el Reial Mallorca, que ha guanyat tots els partits de Lliga que ha disputat a Son Moix.

Els joves
L'Espanyol té especial esment, des de fa molts anys, per la formació de futbolistes. L'alineació de diumenge davant el Mallorca n'és un exemple clar, amb massiva presència de futbolistes de la pedrera blanc-i-blava. L'Espanyol, de fet, és un club que aposta de manera clara i ferma pels més joves. Una altra cosa és esbrinar si ho fa únicament per necessitat. La realitat és que el Mallorca, que durant anys ha disposat d'un equip a Divisió d'Honor juvenil força competitiu, no treu futbolistes. Per què? Supòs que no hi ha just una causa, malgrat que és evident que la falta de confiança del tècnic no ajuda gens els més joves.

IB3 TV
Javier Martí Asensio era encara el conseller delegat del Reial Mallorca quan el director general d'IB3, Antoni Martorell, anuncià una substancial retallada de l'aportació de l'ens públic a la Societat Anònima Esportiva. De fet, IB3 té previst abonar al Reial Mallorca 1,5 milions d'euros menys d'allò pactat inicialment. Martorell no varià la decisió amb l'arribada de Mateu Alemany a la propietat. Martorell manté ferma la decisió, però és partidari del diàleg, de cercar una solució negociada. El propietari del Reial Mallorca, en canvi, tot i que inicialment apostà també per negociar amb IB3 TV, ha capgirat ara la seva tàctica i ni tan sols està disposat a parlar-ne. Ara, no vol ni reunir-se amb Martorell i només recorda les quantitats que té firmades amb IB3 TV.

M'asseguren, emperò, que hi ha algun membre del consell d'administració que ja li ha fet veure que al Mallorca sempre li interessa tenir bones relacions amb IB3 TV i que en una batalla jurídica qualsevol resultat és possible. De fet, ja saben vostès la dita que diu que més val un mal acord que un bon plet. Ah, per cert, a IB3 TV estan convençuts que els incompliments del contracte per part del Mallorca són clars i que, per tant, segur que guanyaran. Personalment, em sembla una greu equivocació d'Alemany no entrar a negociar, però...

Les culpes
No vull fer d'advocat del dimoni, però em sembla una greu injustícia atribuir a Vicenç Grande tots els mals del Reial Mallorca. He estat crític, i encara ho som, amb la gestió desenvolupada per Grande, però ningú no pot oblidar que és quasi l'únic accionista que ha tingut el Reial Mallorca d'ençà que el club es convertí en Societat Anònima Esportiva, l'any 1992, que ha perdut doblers -i molts- amb l'entitat. Ah, i segur que no fa falta que recordi, perquè tots vostès ja ho saben, que el deute generat amb l'Agència Tributària, per exemple, és anterior a l'arribada de Grande al Mallorca com a màxim accionista.

Aduriz
El propietari del Reial Mallorca, Mateu Alemany, ha aconseguit pactar amb l'Athletic de Bilbao l'ajornament de part del deute que manté amb el conjunt biscaí per Aritz Aduriz. De fet, Alemany aconseguí que el Mallorca no hagi de pagar 1.250.000 euros, que ja hauria d'haver abonat, fins al proper agost. Clar, una vegada que Alemany hagi formalitzat la venda del club.

Preu de venda
Què val el Reial Mallorca? És mal de saber. Mateu Alemany, com saben, pagà 1,5 milions d'euros a Vicenç Grande per a més del 93 per cent de les accions de la Societat Anònima Esportiva. Hi ha molts factors que afecten directament el preu del Mallorca. En aquest sentit, és evident que la bona temporada de l'equip augmenta les opcions de venda i incrementa el preu. Ara bé, la política d'Alemany no ajuda la venda. Ho dic en el sentit que l'actual propietari i conseller delegat ajorna tot el que pot tots els pagaments. És a dir, que el nou propietari, si és que finalment es produeix la venda, es trobarà amb importants compromisos econòmics per afrontar de manera immediata -Aduriz, Agència Tributària...-.

Concurs
El Reial Mallorca haurà de presentar concurs de creditors si Alemany no aconsegueix vendre el club. Fins i tot, no pot descartar-se que el màxim accionista estigui preparant ara mateix la documentació per presentar concurs les pròximes setmanes. És ben segur que intentarà aguantar, que farà tot el que pugui per no presentar concurs, però... Vendre futbolistes en aquest període és vital, però Alemany també sap que no pot desfer-se dels seus millors actius -futbolistes- a qualsevol preu. Seria molt perjudicial per a la venda, que és el més important.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.