muy nuboso
  • Màx: 18.11°
  • Mín: 13.93°
17°

El Parlament demana incrementar les hores d’emissió en català a TVE

A iniciativa de MÉS per Mallorca, el Parlament ha aprovat aquest dimecres demanar un increment de les hores d’emissió en català a TVE. En concret, la Proposició no Llei aprovada insta el Govern espanyol i l’ens públic RTVE a ampliar les desconnexions territorials i al mateix temps a possibilitar l’emissió a les Illes Balears de tota la programació que aquesta temporada televisiva ha començat a emetre TVE en català. Unes emissions restringides a Catalunya. En concret, sis hores diàries que contrasten amb els 36 minuts que TVE emet en català a l’arxipèlag.

El circuit català de TVE ha duplicat les hores en català respecte a la temporada anterior. Un increment que es fa en tres franges horàries diàries i que inclou tota mena de programació. Aquesta graella inclou des de programes informatius a d’altres d’entreteniment. Programes que, segons ha defensat el portaveu de la formació, Miquel Ensenyat, «contribueixen a fer del català una llengua visible i allunyada dels estereotips lligats al folklore».

No obstant això, TVE, assegura el portaveu de MÉS, «una vegada més, demostra el seu menyspreu envers els ciutadans de les Illes i també d’altres territoris catalanoparlants. És obligació de l’Estat promoure, conservar i difondre les llengües cooficials. Una obligació que ha de fer a tots els territoris sense distincions. En aquest cas, creant un greuge comparatiu». Al marge, d’aquesta discriminació, la posada en marxa de tots aquests programes en català i que només s’emetran a una part del territori on és llengua cooficial, «suposa inversió de recursos humans, materials i econòmics que, socialment, podrien augmentar la seva repercussió i rendibilitat social en cas de ser emesos a la resta de territoris de parla catalana».

D’acord amb el portaveu de MÉS, «tot i els avenços realitzats en els darrers anys, la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, encara necessita tota mena de suports per recuperar la normalitat. Davant d’aquest desequilibri, el paper de l’administració ha de ser pro actiu amb l’objectiu de revertir la situació i garantir la consecució d’un espai de comunicació propi».

La iniciativa

1.El Parlament de les Illes Balears insta el Govern espanyol i l’Ens Públic RTVE a ampliar la programació en català a les Illes Balears. Aprovada per 8 vots a favor (MÉS per Mallorca, Més per Menorca, Unides Podem, El Pi i PSIB) 4 en contra (Vox i PP) i 1 abstenció (Ciudadanos).

2. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern espanyol i l’Ens Públic RTVE a difondre a través del seu circuit a les Illes Balears els programes en català prevists al territori català. Aprovada per 8 vots a favor (MÉS per Mallorca, Més per Menorca, Unides Podem, El Pi i PSIB) i 5 en contra (Vox, Ciudadanos i PP).

3. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern espanyol a fer possible la reciprocitat dels canals públics dels diferents territoris de parla catalana. Aporvada per 8 vots a favor (MÉS per Mallorca, Més per Menorca, Unidas Podemos, El Pi i PSIB) i 5 en contra (Vox, Ciudadanos i PP).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Increïble!, fa mes de 3 anys

Amb Franco això ho teníem...

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente