algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.26°

Publiquen l’antologia més completa que s’ha fet mai de la poesia de Vicent Andrés Estellés

228305

Aquest dimecres, 27 de març, just en el 31è aniversari de la mort de Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924-1993), Edicions Tres i Quatre, de València, ha anunciat que publica Una tendresa oculta (poemes escollits). Aquest llibre és l’antologia més completa que mai s’ha fet de poesia d’Estellés i està preparada per tal d’arribar a un gran públic.

La selecció i la introducció les ha fetes Jaume Pérez-Montaner (L’Alfàs del Pi, La Marina Baixa), que porta pràcticament mig segle estudiant el poeta de Burjassot i n’és el principal especialista. De fet, Pérez-Muntaner ha publicat molts estudis sobre Estellés, entre els quals destaquen l’epíleg a Sonata d’Isabel (1990), que tancava la primera Obra completa d’Estellés, o la introducció i l’edició de Mural del País Valencià, que va aparèixer el 1996 de manera pòstuma. Pérez-Montaner també havia preparat ja diverses antologies però mai cap de tan completa com aquesta.

La publicació més ambiciosa de l’Any Estellés

A Una tendresa oculta s’hi apleguen més de 200 poemes organitzats en tres grans blocs de manera cronològica que corresponen a tres etapes creatives del poeta, cadascuna travessada per una crisi vital o literària. Aquestes crisis impliquen assoliments literaris que el poeta fa seus en el procés d’escriptura i superació; tres llargs i grans moments bastant definits en la seua creació en els quals el lirisme profund emergeix a partir de la confrontació entre la seguretat i la incertesa, l’espontaneïtat i la repetició, la immediatesa i la posteritat. Així, a través de les pàgines d’aquest llibre, podem veure l’evolució literària d’Estellés i apreciar-ne tota la varietat de registres, tota la capacitat expressiva i tota la potència poètica.

El llibre es tanca amb un epíleg d’Irene Mira (Castalla, Alcoià) i Jordi Oviedo (Ontinyent, Vall d’Albaida), que són els curadors dels darrers volums de l’Obra completa revisada de Vicent Andrés Estellés, un projecte que està en marxa i del qual n’acaben d’aparèixer els volums 10 i 11. En aquest epíleg, Mira i Oviedo, que són els dos especialistes estellesians joves més destacats, hi aborden la vigència d’Estellés com a poeta llegit en ple segle XXI. Així, Una tendresa oculta també reuneix les mirades i reflexions de diferents generacions d’especialistes estellesians a través dels textos crítics de Pérez-Montaner, Oviedo i Mira. Tot plegat ofereix al lector una imatge general d’Estellés en un sol llibre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.