muy nuboso
  • Màx: 12.29°
  • Mín: 7.68°

Ferran Garcia-Oliver, Joan Duran, Neus Penalba, Irene Tarrés i Paula Llorens són els guanyadors dels 52 Premis Octubre

Ferran Garcia Oliver, Joan Duran, Neus Penalba, Irene Tarrés i Paula Llorens són els guanyadors dels 52 Premis Octubre de narrativa, assaig, poesia, i teatre, en l’edició que s’ha batut el rècord de participació. Aquest dissabte a la nit ha tengut lloc la cerimònia de lliurament dels premis a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València.

El Premi Andròmina de Narrativa el decidien el jurat compost per Núria Cadenes, Jaume C. Pons Alorda i Anna Punsoda. Dels 121 originals presentats, han decidit atorgar un premi ex aequo, a En Trànsit, per Ferran Garcia-Oliver (Beniopa, 1957) i a Tornaràs a mirar-me, de Joan Duran i Ferrer (Sitges, 1978). Tots dos han estat guanyadors dels Octubre en edicions anteriors: Garcia Oliver va guanyar el premi Joan Fuster d’Assaig el 2015 i Joan Duran el Vicent Andrés Estellés de poesia l’any 2019.

En el cas de Garcia Oliver, el jurat n’ha valorat que «elabora una magnífica psicogeografia de la ciutat de València amb un ritme que arrossega i descriu extraordinàriament la història recent del País Valencià». De Tornaràs a mirar-me, destaquen «la plasticitat de la llengua, la minuciosa descripció de la crueltat humana amb una sensibilitat extrema i el domini subtil de l’oralitat amb violència expressiva».

El veredicte del Premi Joan Fuster d’Assaig ha estat decidit per Margarida Castellano, Francesc Montero, Damià Pons. L’obra guanyadora, Fam als ulls, ciment a la boca. Una lectura de ‘La mort i la primavera’ de Mercè Rodoreda, de Neus Penalba (Tarragona, 1982), ha estat l’escollida entre un total de 35 originals presentats. El jurat destaca que «l’obra suposa una aproximació dins el conjunt de l’imaginari de l’univers rodoredià i les connexions amb l’univers cultural i literari europeu».

El jurat que ha atorgat el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia estava integrat per Roger Mas, Irene Mira-Navarro i Blanca Llum Vidal. L’obra guanyadora, La crossa de l’aorta d’Irene Tarrés Canimas (Girona, 1979), ha estat escollida entre un total de 127 originals presentats. Els membres del jurat en destaca que «el llibre es construeix com un viatge a través de l’experiència de la maternitat i la reconfiguració identitària de la veu poètica».

Finalment, el jurat que ha atorgat el Premi Pere Capellà de Teatre estava format per Pau Alabajos, Judit Pujol i Aina Tur. Han volgut premiar l’obra La nòria de Paula Llorens Camarena (Canals, 1986). S’hi havien presentat 66 originals. El jurat n’ha destacat que «la seva poètica combina destrament amb una al·legoria contra l’amor romàntic i les violències patriarcals».

Premis Octubre

L'organització dels Premis Octubre va rebre un total de 349 originals entre assaig, poesia, narrativa i teatre. Un total de 121 obres optaven a guanyar el premi Andròmina de narrativa, 127 originals aspiraven al premi Vicent Andrés Estellés de poesia, 35 al premi d'assaig Joan Fuster i 66 al premi Pere Capella de teatre. Les obres, com és característic en aquest certamen organitzat per l'Editorial Tres i Quatre, han estat presentades per autors d'arreu dels Països Catalans.

Homenatge a Al Tall
En aquesta 52a edició, els Premis Octubre han fet un homenatge a Al Tall, el grup musical valencià fundat el 1975 per Vicent Torrent, Miquel Gil, Manolo Miralles i Manolo Lledó. La seva irrupció va suposar una renovació de la música d’arrel popular i tradicional al País Valencià. Al llarg de gairebé quatre dècades, Al Tall ha estat un referent per diverses generacions. Fins al punt que, amb el canvi polític a les institucions valencianes amb les darreres eleccions, la dreta espanyolista ha llevat el nom de Vicent Torrent de l’auditori de Torrent.

Al costat dels batlles de la Catalunya Nord
Sempre compromesos políticament amb la llengua i els Països Catalans, al llarg de la Nit dels Octubre també s’ha reconegut la tasca dels batlles de la Catalunya Nord en la defensa del català. L’Estat francès els ha obert causes judicials per expressar-se en aquesta llengua als plens municipals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.