cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Segon any del pòdcast 'Pioneres del Coneixement. Les dones de l'IEC'

Enguany l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) continua publicant nous episodis del pòdcast Pioneres del coneixement. Les dones de l’IEC. El programa, que es va estrenar el 2022 a les plataformes Spotify, iVoox i Apple Podcasts, respon a la voluntat de l’Equip de Govern, encapçalat per Teresa Cabré, d’incorporar la perspectiva de gènere en les accions de l’IEC.

El pòdcast de l’IEC neix com un record i un reconeixement de les dones de l’Institut, que, amb la seva carrera, han obert camí al coneixement. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, el programa recull la història de les dones membres de la institució -avui un 17  per cent dels membres- i posa en relleu la seva contribució a la ciència i la recerca als Països Catalans.

L’any 1978 va accedir a l’IEC la primera dona membre de ple dret, Creu Casas i Sicart (1913-2007). Farmacèutica, naturalista i catedràtica de botànica, va arribar a ser una de les principals expertes en briòfits de la península Ibèrica. Creu Casas és la protagonista del primer capítol del pòdcast.

Col·legues de professió, alumnes i familiars han contribuït a recrear les apassionants carreres de Creu Casas, de la historiadora Eva Serra (1942-2018), la lingüista Aina Moll (1930-2019), l’escriptora M. Àngels Anglada (1930-1999), la medievalista Maria Teresa Ferrer (1940-2017) i la biòloga cel·lular Mercè Durfort (1943-2022).

A partir del setè episodi, són les mateixes membres actives les que ens expliquen la seva carrera. Com es van despertar les seves vocacions? De quina manera es van anar dirigint cap a una especialització? Quines lluites van haver de fer i quines passions les van dur a aprofundir en el coneixement científic? La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, així com altres dones membres de l’entitat (Pilar Bayer, Carlota Solé, Àngels Pascual…) protagonitzen alguns dels episodis del pòdcast.

Els quatre primers episodis que s’han gravat aquest 2023 ja es troben disponibles a les plataformes: Mila Segarra i Neira: la gramàtica de l’oral, Maria Corominas i Piulats: comunicació, cultura i societat i Teresa Estrach i Panella: estudiant la pell. El darrer episodi estarà dedicat a Francesca Segura Beltrán, experta en la geografia dels rius efímers. Abans que acabi l’any, està previst que es publiquin nou episodis més. L’IEC preveu que l’any 2025 gairebé totes les dones membres de l’IEC hauran protagonitzat un episodi.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xx (ver), fa 12 mesos
És de justícia que se les reconegui i potenciï. Cal no oblidar-les ja que la sapiència ens assenyala el nostro futur.
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente