algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

Les Cases de Can Junyer es convertiran en el 'Centre de Creació i Recerca Llucalcari'

La Direcció General de Cultura, de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, ha publicat en el portal de contractació pública la licitació de l'obra de reforma, rehabilitació integral i ampliació de les Cases de Can Junyer per convertir-les en el Centre de Creació i Recerca Llucalcari (CCRLlucalcari).

El pressupost per a la construcció és de 2 milions d'euros (IVA inclòs) i el termini d'execució és de dotze meses. Les empreses poden presentar les seves ofertes fins al 13 de setembre de 2022.

La rehabilitació de les cases de Can Junyer és una actuació inclosa en el Pla Estratègic d'Inversions Illes Balears 2030, i és finançada, en un 22% pel Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP) amb l'objectiu de procurar l'estalvi energètic, limitar la generació de residus i el reciclatge. És, per tant, un projecte inclòs dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i els fons NextGenerationEU.

La creació d'aquest equipament compleix amb un deute històric del Govern per la posada en marxa d'un centre cultural a les finques cedides el 1994 pel matrimoni format per Joan Junyer i Dolors Canals amb finalitats artístiques.

El CCRLlucalcari, que compta amb la col·laboració de la Direcció General d'Habitatge i Arquitectura del Govern de les Illes Balears i de l'Ajuntament de Deià, esdevindrà «un espai acollidor, d’interconnexió i arriscat, que mitjançant la programació de residències de creació temporals, fomentarà l'entrecreuament transdisciplinari i el desplegament de projectes innovadors en relació amb la recerca artística, les pràctiques contextuals, les tecnologies analògiques i digitals, l'educació i les arts en moviment, en el marc d'una programació que promogui l'intercanvi internacional».

Joan Junyer fou una figura molt singular de l'art del segle XX, amb un gran reconeixement internacional. Ell i la seva dona, Dolors Canals, van saber unir l'art i la ciència en la seva trajectòria professional. Joan Junyer va procurar donar una expressió de llibertat a les seves pintures, conegudes com a free standing paintings. Per la seva part, Dolors Canals va investigar de quina manera es podia aconseguir el desenvolupament de la màxima llibertat de moviments per als infants.

El futur centre està concebut com a centre de creació i residència d'artistes, tant per donar a conèixer la figura dels donants Joan Junyer i Dolors Canals, com el seu llegat a l'entorn de la recerca, l'art, la pedagogia, la tecnologia, la transversalitat cultural i el territori. La recerca va ser un dels motors que va impulsar les seves vides i existeis la voluntat de mantenir el seu esperit als espais de Llucalcari.

Projecte de rehabilitació

El projecte de rehabilitació dels tres espais de Can Junyer per a la creació del CCRLlucalcari, dissenyat per la Direcció General d'Habitatge i Arquitectura, té un pressupost de 2 milions i respectarà el caràcter arquitectònic, l'entorn paisatgístic i mediambiental, atenent la petició de Junyer i Canals a la seva donació i en línia amb la sostenibilitat. A més, Arquitectura ha redactat els plecs, el projecte i és el responsable de la direcció d’obra dels tres espais per rehabilitar.

La casa de Joan Junyer i Dolors Canals és un habitatge antic de dues plantes, que es reformarà per crear el centre cultural i la zona de tallers, amb una superfície construïda en planta de 138,70 m2. També es rehabilitarà de forma integral un volum adossat al carrer, amb una superfície en planta de 78,41 m2. En gran part es tracta d’una reconstrucció.

El tercer immoble, antic garatge de Junyer i Canals, es farà servir com a habitatge amb 3 dormitoris i un bany complet, a més de zona de bugaderia, amb una superfície construïda de 56,25 m2. A més, es realitza una ampliació destinada a sala d'estar-menjador-cuina amb una superfície construïda de 121,50 m2. Ambdós volums es connectaran mitjançant un porxo.

D'acord amb la seva qualificació, una part de la parcel·la es dedicarà a espai lliure amb aparcament, tant per a ús del centre cultural com per a l'habitatge adscrit a aquest. El nombre total de places és de 6, una d'elles adaptada.

A més, també es realitzarà el nou tancament de tota la propietat, d’acord amb les indicacions del Pla Especial de Protecció dels valors històrics, artístics, arquitectònics, ecològics i paisatgístics de Deià.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.