algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 20°
20°

Fina Salord i Damià Pons, comissionats de l’Any Joan Fuster a les Illes Balears

La filòloga menorquina Fina Salord i l’escriptor mallorquí Damià Pons seran els comissionats de l’Any Joan Fuster a les Illes Balears. Des del Govern s’ha considerat que els seus perfils són els més adients per dur a terme la tasca de coordinar i impulsar la commemoració del centenari del naixement de l’intel·lectual valencià, un dels més importants del segle XX a Europa.

Fina Salord va néixer a Ciutadella el 1955. És llicenciada en Filologia Romànica i en Filologia Catalana i ha estat catedràtica d’ensenyament secundari. Reconeguda amb diferents distincions acadèmics i culturals, ha centrat la seva recerca i divulgació en la història cultural de Menorca. Ha desenvolupat una intensa activitat a l'lnstitut Menorquí d'Estudis, institució de la qual ha estat fundadora i coordinadora científica (2013-2020). Enguany ha rebut el Premi Ramon Llull en reconeixement de la seva aportació a la cultura, la història i la literatura menorquines.

Damià Pons va néixer a Campanet el 1950. És doctor en Filologia Catalana i ha estat professor de literatura catalana contemporània a la Universitat de les Illes Balears. És poeta, assagista, historiador i ha duit a terme tasques de gestor cultural. Va ser conseller de Cultura i Patrimoni Històric del Consell de Mallorca (1995-1999) i conseller d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears (1999-2003). És membre corresponent de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i també el responsable de la delegació d’aquesta institució a les Illes Balears.

La Generalitat Valenciana, la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears han declarat el 2022 com a Any Joan Fuster, en commemoració del centenari del naixement d’aquest intel·lectual, escriptor i activista cultural. La seva obra, entre la qual cal destacar Nosaltres els valencians, va tenir una gran repercussió i va contribuir a l’enriquiment de la cultura catalana. Igualment, és remarcable el seu activisme cultural i polític, que el varen fer esdevenir un referent cívic en el moviment de normalització de la llengua catalana.

A més dels cent anys del seu naixement, enguany es compleixen trenta anys de la seva mort i seixanta de la publicació de la seva obra magna, Nosaltres els valencians, un referent essencial per a conèixer la història, la cultura i qüestions d’identitat nacional del País Valencià.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.