El Teatre Principal de Palma acull aquests dies el XXIII Festival de Poesia de la Mediterrània, que finalment es pot celebrar després de dos ajornaments a causa de la Covid-19.
Durant la presentació del festival, Bel Busquets, vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, ha destacat la consolidació del festival i la reivindicació de Miquel dels Sants Oliver, Joan Perucho i Felícia Fuster, poetes que seran recordats i homenatjats durant aquests dies.
Per part seva, Biel Mesquida, director del festival, ha recordat que «la poesia és la primera trinxera per defensar els drets humans» i que continua essent una eina poderosa contra les injustícies i desigualtats.
En aquest sentit, Mesquida ha volgut precisar que el Festival de Poesia de la Mediterrània tendrà present aquests dies la Germania, de la qual enguany es compleixen 500 anys i la lluita contra la violència contra les dones.
Per a Mesquida, un dels trets més importants del festival és «la convivència de dotze poetes que, durant uns dies, viuen immersos en un dragon khan de poesia».
El Teatre Principal va acollir aquest dimecres Cant còsmic, un espectacle sobre Walt Whitman i la seva poesia, a càrrec de Jaume C. Pons Alorda i Dídac Rocher.
El Festival continuarà divendres 26 i dissabte 27, amb Ocaña, reina de las Ramblas, un espectacle de teatre musical de Marc Rosich, Joan Vázquez i Marc Sambola, dedicat a Ocaña, artista i activista LGTBI que va morir a Barcelona el 1983.
Dissabte 27, a la Sala Petita, també hi haurà Vladivostok, un espectacle poètic de Maria Cabrera i Irene Fontdevila amb el grup musical Vàlius.
I el plat fort del festival és, com cada any, la Festa de la Poesia, la lectura dels dotze poetes convidats, que serà diumenge 28 a la Sala Gran, a partir de les 18 hores. Enguany els poetes són Odile Arqué (en català, Catalunya), Mohamad Bitari (en àrab, Síria), Antonina Canyelles (en català, Mallorca), David Caño (en català, Catalunya), Maria Teresa Ferrer (en català, Formentera), Suzanne Ibrahim (en àrab, Síria), Tere Irastortza (en eusquera, Euskal Herria), Aurélia Lassaque (en francès, França), Sandra Moussempès (en francès, França), Gonzalo Navaza (en gallec, Galícia), Lola Nieto (en espanyol, Catalunya), i Dolors Udina (en català, Catalunya).
Efectivament, la veu contestatària, amb tot, introdueix una reflexió: per què el CIM cedeix sempre el comissariat dels actes a la mateixa persona? ningú més a Mallorca hi pot optar? hem de donar per bones i satisfactòries les fílies i fòbies d'un organitzador vitalici? resulta prou transparent i democràtic?