algo de nubes
  • Màx: 20.14°
  • Mín: 13.46°
19°

«A Can Gazà feim poesia»

Presentat el nou llibre de Jaume Mateu, 'El preu de la vida mòlta. Diari de Can Gazà', «un crit contra la pobrefòbia»

«És un crit contra la pobrefòbia». Així defineix Jaume Mateu i Martí el seu nou llibre, 'El preu de la vida mòlta. Diari de Can Gazà', un volum que aplega les vivències i reflexions de vuit anys, els que van des de l’estiu de 2008 a la primavera de 2016, a l'espai impulsat per Jaume Santandreu per acollir els «desnonats de la nostra societat».

Precisament Santandreu explicava durant l'acte de presentació del llibre a Can Alcover, que al llarg de «més de quaranta anys de vida a la comuna de Can Gazà, d’on tenc l’honor de ser coc d’aliments, invents, disciplines i afectes, he conegut molts pocs voluntaris que sabessin i poguessin ocupar la cel·la dels hostes al cor dels desnonats de la nostra societat». Entre aquests «pocs privilegiats», Santandreu hi situa «els creadors d’aquesta meravella escrita i gràfica que tenim a les nostres mans, Jaume Mateu i Martí i Fiona Mersh (autora de les fotografies que il·lustren el llibre).

«Han fet un poema» afirma Santandreu. «A Can Gazà feim poesia», afegeix.

Aquest aplec de poemes en prosa, aquest quadern de «dades indispensables, de reflexions necessàries, d’impressions diverses», com apunta l’autor a la seva nota introductòria, es presenta a «manera de dietari». Un diari que comença l’estiu de 2008 per acabar la primavera de 2016, i «ens deixa amb la mel a la boca i l’enyorança a l’estimera», segons Santandreu.

Un altre dels presentadors del llibre, el poeta Josep Lluís Aguiló, descriu el llibre: «ens explica el dia a dia de can Gazà durant els darrers vuit anys, ho fa en Prosa poètica» i afegeix que «en Jaume Mateu ens parla dels altres perquè no vegem la gran persona que és ell» i confessa que «He aguantat fins la pàgina 169 sense plorar, però ja no he pogut aguantar més». «L'Art és el que commou. El que et canvia la vida i 'El preu de la vida mòlta' és una obra d'art que m'ha canviat la vida» explicava Aguiló.

De la seva banda, l'autor, Jaume Mateu explicava que «una persona és defineix per les seves causes i la nostra causa és la causa dels drets humans». «He fet el llibre per donar a conèixer la realitat de persones que viuen dins un armari sense fons i sense sostre» i afegeix que he intentat, a través de la literatura, donar visibilitat a unes persones que no mereixen ser invisibilitzades» i defineix el seu llibre com «un crit contra la pobrefòbia».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joana, fa mes de 6 anys

Maria, aviat seràs més coneguda que el TBO!

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente