Enguany l’Escola de música i dansa de Mallorca celebra el seu 40è aniversari. Han estat quatre dècades treballant per la protecció i la recuperació de la cultura tradicional i folklòrica de l’illa. Un dels seus principals impulsors, Biel Frontera, ha explicat que la tasca que han fet durant tots aquests anys comença a produir els primers fruits perquè, si bé al començament eren ben poques les persones que ballaven a les places, ara hi ha un bon grapat de gent que hi participa. En aquest sentit, apunta que folkloristes de renom han assenyalat que «és possible que sigui l’únic lloc del món amb revetles de folklore», és a dir, que no només hi ha concerts de música moderna sinó que en té de música tradicional i la gent la balla perquè realment li dóna el valor d’entreteniment i no només la redueix a la dimensió de relíquia de museu.
A més del 40 anys d’existència, l’escola també organitza, com cada any el Cicle de cultura popular i tradicional, que enguany ha arribat ja a la vuitena edició. Dins la programació d’aquestes jornades de cultura popular destaca l’acte que es farà aquest dimecres que relaciona la gastronomia amb la identitat com a poble i que anirà a càrrec de Tomeu Arbona, propietari del cada vegada més prestigiós Fornet de la Soca. Arbona mostra un gran malestar amb la manera que hem tengut de malmenar la gastronomia de Mallorca i assegura: «De qualque manera ens avergonyim d’allò nostre i donam protagonisme a allò que ve de fora. Oferim una imatge despersonalitzada [de la cuina mallorquina] i només folklòrica, allunyada del cultural». A més, afegeix: «Els interessos econòmics s’instal·len i fan un ús pervers d’allò nostre». Per això, ha explicat Arbona, en aquesta conferència de dimecres dia 20 de maig també es parlarà de «com a partir de segona meitat del segle XX hem romput amb la nostra cultura».
Actes del VIII Cicle de cultura popular i tradicional
Dins la programació del VIII Cicle de cultura popular i tradicional també hi ha previstes altres activitats. Guillem Frontera ens les repassa: «Dia 26 maig hi ha una conferència titulada ‘Un segle de roba’, que fa un recorregut per la indumentària dels segles XIX; dia 3 de juny la xerrada programada tracta sobre la presència del ball al segle XIX, i dia 12 es durà a terme una taula rodona sota el nom ‘Estam empegueïts de la nostra cultura?’». A més també hi ha prevista una ruta pels barris mariners de Palma. Per als interessats, la majoria dels actes es duran a terme a la seu de l’Escola de música i dansa de Mallorca, al carrer Can Santacília número 3.