cielo claro
  • Màx: 21.13°
  • Mín: 13.08°
21°

Mor Joana Raspall, la poetessa més veterana de les lletres catalanes

Joana Raspall va fer els 100 anys el passat juliol. | DM

La poetessa, bibliotecària i lexicògrafa Joana Raspall ha mort la matinada d'aquest dimecres a Sant Feliu de Llobregat als 100 anys. Raspall va ser una ferma defensora de la llengua catalana durant l'època franquista.

La família de la poetessa ha convidat totes les escoles catalanes a «recordar» Joana Raspall llegint un dels seus poemes.

Aquest 2013 se celebrava l''Any literari Joana Raspall' coincidint amb el centenari del naixement de Raspall amb nombrosos actes de reconeixement a la seva tasca a Sant Feliu.

Aquest homenatge va començar el febrer passat i es va allargar fins al 29 de novembre passat, mesos en què s'han celebrat per tota Catalunya al voltant de 200 activitats com ara exposicions, tallers, cantates, recitals de poesia, presentacions de llibres i conferències per difondre l'obra i trajectòria d'aquesta escriptora.

Nascuda a Barcelona el 1913 i resident a Sant Feliu des de 1916, es va diplomar el 1938 per l'Escola de Bibliotecàries, i va exercir la professió durant una temporada breu a Vilafranca del Penedès.

La seva carrera literària acumula nombroses obres, especialment per a nens i joves i obres teatrals, començant amb 'Petits poemes per a nois i noies' i seguint pels títols 'Llum i gira-sols', 'Bon dia, poesia', 'Degotall de poemes', 'Versos amics', 'Pinzellades en vers', 'Com el plomissol', 'Serpentines de versos', 'Escaleta al vent', 'Font de versos' i 'A companys dels versos', entre altres composicions.

En narrativa, també en el gènere infantil i juvenil, és autora d''El mal vent', 'Contes del 'si és no és'', 'Contes increïbles' i 'La trampa de la Urbanització K', així com per a adults 'Diamants i culs de got', 'El cau dels heures' i 'El calaix del mig i el vell rellotge'.

L'autora va guanyar el 1963 el premi Joan Santamaria de teatre d'adults amb 'L'ermita de Sant Miquel', i el 1967 el premi Cavall Fort amb l'obra de teatre infantil i juvenil 'El pou', un gènere en què més tard va publicar'L'invent' i 'Kònsum S.A.' -- que formaven una trilogia--.

Raspall també és autora --al costat de Jaume Riera-- del 'Diccionari de sinònims', i --amb Joan Martí-- del 'Diccionari de locucions i frases fetes' i el 'Diccionari d'homònims i parònims'.

Entre d'altres distincions ha estat guardonada amb la Medalla d'Or de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, el Premi Igualtat de l'Institut Català de la Dona, el Premi de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat 'Agna Canalies Mestres' de literatura, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, la Medalla al Treball President Macià i el Premi Crítica Serra d'Or de literatura infantil al conjunt de la seva obra.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ERGO, fa mes de 10 anys

A la nostra consellera de Cultura li ha sabut molt de greu la mort de Juana Cepillo.

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente