La creació de locals d'assaig públics és una reivindicació històrica a Ciutat, on fa anys que els músics reclamen uns espais en condicions i a uns preus assequibles. La setmana passada, l'equip del PP de Cort féu una passa enrere per a la consecució d'aquesta reclama, ja que descartà l'habilitació de locals al campus de la UIB, tal com havia previst l'anterior equip de govern. Així doncs, les formacions musicals hauran de continuar gratant-se la butxaca i prosseguir els assajos en els espais existents a Palma, uns en més bones condicions que d'altres.
Un dels locals més coneguts i en més bones condicions és la sala Assaig, que inclou uns 60 espais per llogar. Aquí practica el grup Desoda, que té una habitació de devers 14 metres quadrats a canvi de pagar 240 euros al mes. Per poder sufragar aquest lloguer, han de compartir l'espai amb tres grups més. Els membres de la formació destaquen que l'avantatge de la sala Assaig és que és "la segura i la primera opció seriosa a Palma des de fa anys", ja que a la ciutat "no hi ha alternatives".
Una altra opció, més econòmica, la trobam a l'hipòdrom palmesà. Més de 100 grups, molts dels quals joves, conviuen en els 30 locals existents a la zona. Els preus són més assequibles: 160 euros pels locals grans i 150 pels petits. Però aquesta no és l'única despesa que tenen, ja que l'electricitat -imprescidible per la majoria- s'ha de pagar a banda. Algunes de les formacions que avui assagen a l'hipòdrom provenen de Son Bibiloni, els locals que foren precintants per la Patrulla Verda el març del 2010. Això no obstant, l'oferta de Son Pardo no és suficient i en l'actualitat unes quinze formacions estan en llista d'espera per poder llogar un espai.
L'oferta més novella perquè els músics tinguin locals d'assaig ‘en condicions' la trobam al Rock City de Can Pastilla. El seu propietari, Marco Rodrigo Duque, començà les obres l'agost del 2010 en una nau del polígon de Son Oms i els obrí el mes de març passat. El catalitzador per obrir aquests espais a les formacions fou el tancament de Son Bibiloni. Actualment, la nau disposa de 19 espais habilitats, encara que la intenció de Rodrigo Duque és arribar als 30.
Hi assagen dotze formacions, entre les quals Vintage, Pandemia i Corb Marí. L'horari també és flexible, encara que no tant com els de la sala Assaig, que té obert les 24 hores. Al Rock City, els grups poden acudir-hi a partir de les deu del matí i fins a les dotze de la nit. Pel que fa als preus, no vairen gaire de la resta: 200 euros pels locals de 12 metres quadrats, 250 euros pels de 16 metres i 300 pels més grossos (de 22). El propietari destaca la possibilitat de poder assajar en uns espais completament legals que també disposen d'una assegurança de responsabilitat civil que cobreix els músics en cas d'accident o qualsevol altra incidència. Tot i això, Rodrigo Duque reconeix que Palma està mancada d'espais perquè els grups puguin assajar i que l'opció dels indrets públics està molt bé, "sempre que no facin la competència als privats", assenyala. De moment, amb els populars a l'equip de govern de Palma, aquesta ‘competència' no existirà.
En darrer lloc trobam més laboratoris de creació musicial a Son Ferriol. Als afores de la vila palmesana, hi ha una trentana d'establiments oberts també fins a mitjanit. Aquí, per exemple, practica L'équilibriste, que té un local de 15 metres quadrats amb un lloguer de 250 euros mensuals. Albert Riutort, membre de la coneguda formació, subratlla que les condicions acústiques d'aquest espai són més o menys bones i que, "encara que la insonorització no és completa", està aïllat acústicament. A més, el lloc inclou excusats, sortida d'emergència i extintors, uns elements dels quals no tots disposen.
A l'igual que la majoria de formacions, Riutort remarca la necessitat d'una xarxa de locals públics a Palma com els que es volien projectar al campus de la carretera de Valldemossa i que, malgrat que no serien suficients, serien una primera passa. De moment, els grups hauran d'esperar a tenir locals públics o fer pinya en la convocatòria de protesta prevista per al darrer dijous d'aquest mes, quan algunes formacions reclamaran a l'Ajuntament de Palma que els locals de la UIB no s'aturin.